fbpx

Jean-Claude Juncker ne skriva simpatij do Hrvaške: “Zelo mi je pri srcu! Do nje ne morem biti nevtralen!”

Foto: epa

Hrvaški premier Andrej Plenković se je srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerjem, s katerim je razpravljal o nizu vprašanj, ki se nanašajo na Hrvaško in prihodnost Evropske unije. Hrvaški mediji poročajo, kako je Juncker na delovnem kosilu izjavil, da mu je Hrvaška zelo pri srcu in da si pred nekaj leti ni upal sanjati, da bi lahko Hrvaška postala del Evropske unije. Njegove izjave povedo več kot tisoč besed, saj slovenskemu premierju Miru Cerarju ni bil nikoli tako naklonjen, kar je novi poraz slovenske zunanje politike.

“Hrvaška predstavlja državo, do katere nisem nevtralen. Več let sem spremljal Hrvaško in njene težke korake, ki jih je ta morala premagovati,” je dejal Juncker in dodal, da nihče tedaj ni pomislil, da bo postala del Evropske unije. Po Junckerjevih besedah naj bi Hrvaška predstavljala primer korektnega obnašanja, odkar je vstopila v Evropsko unijo. “S svojimi dosežki je pokazala, da resno jemlje svoje obveze do Unije. Pri tem moramo posebej omeniti notranje dosežke na področju proračuna in ekonomije … Danes predstavlja vzor za mnoge druge države in to pozdravljam,” je dejal.

Izvajanja arbitražnega sporazuma ni možno pričakovati
Po koncu sestanka je predsednik Evropske komisije dejal, da pričenjajo Hrvaško pripravljati na predsedovanje Svetu EU leta 202o, saj so potrebne dolgotrajne priprave in dodal, da je hrvaška vlada začela s pripravami. Po besedah Junckerja se Komisija ne bo izrekla o tem, kdo ima prav v slovensko-hrvaškem obmejnem sporu, a premier Andrej Plenković je na to temo dejal, da ni realno pričakovati izvajanja arbitražnega sporazuma.

“Mi ne bomo rekli Slovenija ima prav ali Hrvaška ima prav, Komisija je tukaj, da pomaga, saj želimo pomagati pri reševanju tega,” je povedal in spomnil na pomen tega, da se obmejni spori na Balkanu rešijo še pred vstopom novih držav v EU. “To je zelo zapleteno vprašanje, ki ga v Zahodni Evropi ne razumejo, slednji nikoli niso razumeli niti regije, še celo tisti, ki v njej živijo, je namreč ne razumejo.”

Foto: epa

Premier Plenković je dejal, da je realno računati le na možnost sprejetja dogovora, ki bi bil sprejemljiv tako za Hrvaško kot Slovenijo in ob tem dodal, da je Hrvaška Sloveniji že predlagala nekaj stvari, ki predstavljajo odličen temelj za dogovor. “Obenem menimo, da ni dobro sprejemati enostranskih korakov, najhujši scenarij pa je, da se obstoječi problem med državama prenese na naše državljane. Zaradi tega mi je iskreno žal in menim, da se to ne bi smelo dogajati, pri tem imam seveda v mislih kazni, ki se nanašajo na ribiče.” V svojem govoru je Plenković med drugim pozval Cerarja, da sedeta za skupno mizo, z namenom, da se najde rešitev, ki bo dobra tako za Hrvaško kot tudi za Slovenijo.

N. Ž.