Jedrska katastrofa, v kateri je umrlo več kot 8 tisoč ljudi, a so jo Sovjeti desetletja prikrivali!

Kištimska katastrofa (Foto: Facebook)

Sovjetski zvezi ni uspelo skriti černobilske katastrofe, a prikrivanje jim je šlo bolje pri kištimski katastrofi. Zanjo mednarodna javnost več desetletij ni vedela; kontaminirano je bilo območje, veliko za dve Sloveniji in pol, umrlo pa je po vsej verjetnosti več kot 8 tisoč ljudi. Kako nesposobni so bili komunisti, priča dejstvo, da je bila eksplozija v tovarni plutonija popolno presenečenje, napake na hladilnem sistemu, ki jo je povzročila, namreč sploh niso zaznali!

Nedavno je minila 33. obletnica eksplozije četrtega reaktorja v ukrajinskem Černobilu, še pa je svež spomin tudi na nuklearno katastrofo v Fukušimi na Japonskem. A poleg omenjenih katastrof v mirnem času se je zgodila še ena primerljiva, za katero pa ve le malokdo. Tudi ta se je zgodila v Sovjetski zvezi, in sicer 29. septembra 1957 v tovarni plutonija v Ozjorsku pod oblastjo Čeljabinska. Katastrofa je sicer širše znana kot kištimska katastrofa, poimenovana po najbližjem tovarni Majak. Tam so proizvajali plutonij, namenjen uporabi v sovjetskem jedrskem orožju, navaja Kurir.

Eksplozija odnesla 160 ton težak pokrov
V tovarni Majak je na omenjeni datum odjeknila silovita eksplozija z močjo 70 do 100 ton TNT, ko je hladilni sistem enega izmed reaktorjev odpovedal, kako nesposobni so bili komunisti, pa dokazuje dejstvo, da okvara pred eksplozijo sploh ni bila zaznana. Eksplozija je med drugim odnesla zaščitni pokrov hladilnega rezervoarja za jedrske odpadke, ki je tehtal 160 ton, kar je omogočilo nekontrolirano širjenje radioaktivnih snovi v okolje. Neverjetno, a v sami eksploziji nihče ni umrl.

Ozjorsk (Foto: Wikimedia Commons, Sergey Nemanov)

Katastrofa kontaminirala za dve Sloveniji in pol ozemlja, umrlo vsaj 8 tisoč ljudi
Področje v velikosti 50 tisoč kvadratnih kilometrov še danes ostaja kontaminirano, od 270 tisoč ljudi, kolikor jih je takrat tam živelo, pa so jih sovjetske komunistične oblasti evakuirale le 12 tisoč. Severovzhodni veter je radioaktivno sevanje prenašal do 320 kilometrov od kraja dogodka še deset ur po tragediji, 800 kvadratnih kilometrov območja pa so za naslednjih trideset let prepovedali uporabljati. Oblasti so si dolgo prizadevale prikriti katastrofo, podobno kot so to neuspešno poskušali tudi v černobilskem primeru, in prav zato še danes ni natančnih podatkov o žrtvah te nesreče. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je v 32 letih po nesreči umrlo 8.015 ljudi.

Kištimska katastrofa (Foto: Wikimedia Commons, Jan Rieke, maps-for-free.com, NordNordWest, Historicair, Bourrichon, Insider, Kneiphof)

Podrobnosti dogodka znane šele po desetletjih
Šele leto dni po dogodku so pričeli nesrečo omenjati zahodni mediji, a je bilo takrat malo znanega. Za dogodek je sicer vedela ameriška obveščevalna služba CIA, ki pa ni želela ustvarjati panike za primer, da bi se takšen dogodek pripetil tudi v ZDA. Šele dvajset let po dogodku je podrobnosti nesreče mednarodni javnosti razkril sovjetski disident Žores Medvedev, njegove trditve pa je potrdil profesor moskovskega instituta za biologijo Engelhardt Leo Tumerman.

Rok Krajnc

 • stajerc5

  Ja, ja, pa od vseh “kozmonautov” je tudi samo Lajko vzel hudic, nje!? In trenutno je nesreca na atomski podmornici tudi pod “strogo zaupno”, drzi a ne, Putka!??

  • črnaovca

   Pa blok sredi Moskve se je tudi vžgal zaradi gorljive fasade in je zgorelo precej stanovalcev. A ja to je bilo v Londonu in je nekaj povsem drugega oziroma ni posebnega

   • stajerc5

    Tam so goreli dvakrat zgani. Oooo, pa se bo gorelo v taksnih beznicah!!!

 • Ryuk

  Nesreča je še najmanj od vsega, kar se je tam dogajalo. Znano je, da so radioaktivne odpadke odmetavali kar v tamkajšna jezera. Ta so postala tako radioaktivna, da prejmeš smrtno dozo sevanja, če se zadržuješ ob jezeru samo eno uro.

  • macon

   Bral sem, da so najhujše tako jezero dokaj nedavno do konca zabetonirali, ker je bilo to manj nevarno kot premikati sode z odpadki na jezerskem dnu.

 • xtc

  Rusi so prava tempiarana atomska bomba.
  No sedaj jim je celo uspelo narediti še plavajoči Černobil ,da bo efekt večji.

 • Jožef

  Ja, ljudje, zelo zanimivo.
  Ateisti in komunisti zelo pogosto dokazujejo, koliko škode je na svetu povzročila RMC z inkvizicijo in zadnja desetletja s spolnim zlorabami. Število žrtev menda vse skupaj ne presega milijon v obdobju 2000 let.
  Kaj pa komunizem. V obdobju 100 let je bilo pobitih, izstradanih ali drugače nasilno umrlih kar nekaj milijonov.
  Krščanstvo nam je pustilo nešteto dragocenih umetnin, cerkva, katedral in drgih objektov. Da ne omenjam pisane besede.
  Kaj nam pa je zapistil ko munizem. Černobil, izpraznjena propadajoča cela mesta, nešteto kamnitih in bronastih obeležij morilcev in pomagačev drugače mislečih ljudi oziroma celih narodov.
  Ja, ljudje, to je realnost in tega še vedno ne dojamejo naši tunškovi borci.

  • macon

   Naj te dopolnim: komunisti so pobili več kot 100 milijonov pretežno svojih ljudi.

   Krščanstvu radi lažno limajo vse pomrle v Amerikah, kjer sta se Španija, Portugalska, Nizozemka, Francija in Anglija šli povsem osvajalsko agendo, večina staroselcev pa je pomrla od bolezni.

   Komunajzeraj nam je dal nesmrtna zbrana dela DR.E.K-a. Prebiraj in se čudi globini samoupravne misli, ampak uporabljaj slovar iz samoupravne latovščine v slovenščino, ker drugače ne boš nič razumel. :)

 • črnaovca

  O sposobnosti tehnikov v Fukušimi se da tudi razparvljati. Na nem od dokumentarcev, ki ga niso posneli komunisti, je jasno pokazano da so imeli dovolj časa da bi se katastrofi v veli ki meri lahko izognili če bi znali in ravnali pravilno.

  • Clemen J.

   Niti ne vzrok za nesrečo v fukosimi ni bila sloveska napaka, ampak Naravna nesreča, ko je tsunami zalil hladilne bazene. Ampak seveda tebi podobni spet primerjate malomarnost z naravnimi nesrečami. Konec koncev pa japonci niso 1 teden prekrivali nesrečo ostalemu svetu, tako kot rusi, dokler jim evropejci niso sporočili o preseženi radioaktvnosti v evropi.