fbpx

Jemenski uporniki izvedli raketni napad na ameriško bojno ladjo

Foto: epa

V Pentagonu so potrdili, da sta dve raketi, izstreljeni z jemenske obale, ciljali na rušilec ameriške mornarice. Raketi, ki sta rušilec zgrešili, sta bili domnevno izstreljeni z območja, ki ga nadzoruje uporniška skupina hutijevcev. 

Iz Pentagona so sporočili, da ni prišlo do poškodbe ladje ali posadke, prav tako pa domnevajo, da so spodleteli napad pripravili na območju, ki ga nadzorujejo hutijevski uporniki in ki je že dlje časa tarča zračnih napadov s strani arabske koalicije. Savdijci so namreč podpirali vlado predsednika Abdrabbuha Mansourja Hadija, ki je bil primoran odstopiti po uporu hutijevcev novembra 2014.

Do napada na ladjo je prišlo le dan po tem, ko je Bela hiša razglasila takojšnjo revizijo ameriške podpore arabske koalicije, ki je v soboto bombardirala pogrebno dvorano v glavnem mestu Jemna, v katerem je umrlo 150 ljudi.

ZDA za čimprejšnjo ustavitev napadov
Ameriški državni sekretar, John Kerry, je v soboto v Washingtonu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi napada in pozdravil namere savdskoarabskega prestolonaslednika Mohammada Bin Salmana, ki se je zavezal, da bo sprožil takojšnjo preiskavo napada. Sekretar Kerry je še ponovil potrebo po takojšnji prekinitvi sovražnosti na tem območju in ponovni vzpostavitvi 72-urne ustavitve ognja v najkrajšem možnem času.

Kot je še dejal ameriški sekretar, še vedno podpira savdskoarabski predlog, da bodo hutijevci in njihov voditelj, Ali Abdullah Saleh, umaknili orožje stran od meja Savdske Arabije.

Protesti v Jemnu (foto: epa).

Protesti v Jemnu (foto: epa).

Kot piše RT, je sobotni napad na pogrebno dvorano v Sani sprožil val deset tisočev Jemencev, ki so protestirali v glavnem mestu.

M. P.