fbpx

Joe Biden: S to potezo bomo po prstih udarili Putina in njegov vojni stroj

Vir: (EPA)

Danes se je v nemškem Garmisch-Partenkirchnu začelo srečanje najuspešnejših držav zahoda. V enem prvih dogovorov so se voditelji najuspešnejših sedmih držav odločili, da bodo prepovedali uvoz ruskega zlata. Zlato je po oceni ZDA drugi največji izvozni artikel Rusije in pomemben vir prihodkov Kremlja, poroča AFP. Do odločitve prihaja nedolgo po tem, ko je po svetu zaokrožila vest, da je Švica še maja uvozila cele tri tone ruskega zlata. 

Prvi je svetu o prepovedi uvoza zlata novico sporočil ameriški predsednik Biden. V objavi na Twitterju je še zapisal, da izvoz Rusiji prinaša na desetine milijard dolarjev. Ukrep je komentiral tudi angleški premier Boris Johnson, ki je pojasnil, da bo le ta “neposredno prizadel ruske oligarhe in udaril po srcu vojaškega stroja predsednika Vladimirja Putina”. Združeno kraljestvo je bilo tudi prvo, ki je ukrep predlagalo. Predlog so nato podprle še Kanada, Japonska in ZDA. Ostale države se nameravajo paketu sankcij pridružiti šele v torek, ko bo na sporedu tudi uradna predstavitev novega paketa sankcija, poroča STA.

Prepoved uvoza zlata pa naj bi po utemeljitvi držav članic G7 najbolj prizadela ruske oligarhe, ki so del Putinove strukture, s katero obvladuje ruski živelj. Oligarhi so namreč po uvedbi sankcij skušali zavarovati svoje premoženje s pretvorbo v zlato, ki velja za stabilno naložbo v kriznih časih, hkrati pa so tako skušali obiti sankcije, ki doslej še niso zajemale zlata. V ilustracijo, po podatkih Bele hiše ruski izvoz zlata predstavlja 5 odstotkov globalnega izvoza zlata, a kar 90 odstotkov tega pristane v državah zahoda, torej državah G7, zlasti v Veliki Britaniji.

Biden in Scholz
Pred vrhom držav G7 pa je potekalo tudi bilateralno srečanje med ameriškim predsednikom in nemškim kanclerjem, ki sta po sestanku pred predstavniki sedme sile napovedala, da bo Zahod iz vojne v Ukrajini izšel močnejši, saj se ni zgodilo to, kar si je Putin želel, torej razkola znotraj Nata in skupine G7. Spomnimo, G7 je bil nekoč G8, saj je bila tudi Rusija članica, a so njeno članstvo suspendirali zaradi nezakonite priključitve Krima. “Mislim, da lahko vse to prebrodimo in iz tega izidemo močnejši,” je dejal Biden in ob tem pohvalil Scholza, saj naj bi bil prav o zaslužen za to, da se je Evropa premaknila iz svojih ustaljenih tirnic, zlasti v zvezi z Ukrajino. Nemški predsednik se je sicer v zadnjih mesecih soočal s številnimi obtožbami s strani mednarodne javnosti, kot tudi s strani koalicijskih partnerjev (npr. Zelenih, na račun prepočasnega reagiranja in namenskega zavlačevanja pri dostavi obljubljenega orožja Ukrajini.

Andrej Žitnik