Johnson razkril vsebino zasebnega pogovora: Putin mi je grozil z raketnim napadom!

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je razkril vsebino zasebnega pogovora med njim in Putinom. (Foto: epa)

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je izjavil, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin v nenavadnem telefonskem pogovoru tik pred napadom Rusije na Ukrajino zagrozil z raketnim napadom. Grožnjo naj bi izrekel, potem ko mu je Johnson dejal, da bi vojna v Ukrajini pomenila popolno katastrofo.

Podrobnosti telefonskega pogovora med britanskim premierjem in ruskim predsednikom razkriva BBC-jev dokumentarni film Putin vs the West (Putin proti Zahodu), ki govori o Putinovih stikih s svetovnimi voditelji in ki ga bodo na BBC 2 predvajali danes. Johnson naj bi, kot je dejal, Putina opozoril, da bi napad na Ukrajino sprožil zahodne sankcije proti Rusiji in povečanje Natovih sil na ruskih mejah. Rusijo naj bi Boris Johnson od napada želel odvrniti tudi z zagotovili, da se Ukrajina “v bližnji prihodnosti” ne bo pridružila zvezi Nato.

V nekem trenutku mi je zagrozil in rekel: ‘Boris, nočem te prizadeti, vendar bi z raketo potreboval le minuto’ ali nekaj podobnega,” je dejal Johnson, a dodal, da glede na Putinov sproščen ton meni, da se je ruski predsednik “samo igral z mojimi poskusi, da bi ga pripravil do pogajanj“, navaja BBC.

Zelenski se ni želel umakniti
Omenjeni dokumentarni film med drugim razkriva tudi, da je na začetku ruske invazije na Ukrajino 24. februarja lani ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poklical Johnsona. “Zelenski je bil zelo zelo miren,” se v filmu spominja Johnson in dodaja, da je ukrajinskemu predsedniku ponudil pomoč pri evakuaciji na varno. “Te ponudbe ni sprejel. Junaško je ostal na svojem mestu,” je poudaril Johnson.

Foto: epa

Kremelj jasno zanikal navedbe
Na Johnsonove izjave so se danes že odzvali v Kremlju, kjer so obtožbe označili za laž, navaja STA. “To, kar je dejal gospod Johnson, ni res. Natančneje, to je laž. (…) Nobenih raketnih groženj ni bilo,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Andrej Žitnik