fbpx

Judinja toži letalsko družbo EasyJet, ker so jo na željo ortodoksnih judov, ki niso želeli sedeti poleg ženske prosili, da se presede!

Easyjet (foto: STA).

Osebje na letalu Easyjeta je prestavilo potnico kar dvakrat na drug sedež, saj ortodoksna Juda nista hotela sedeti ob njej. Potnica se je odločila za tožbo proti letalski družbi, saj si želi da bi prepovedali, da bi ženske morale spremeniti svoj sedež zaradi spola in ima dovolj diskriminacije. Primer ni osamljen, ampak se to dogaja dokaj pogosto, med drugim je eden takšnih posameznikov poskrbel za najhujši let posadke v njihovi karieri. 

Britanka izraelskega porekla Melanie Wolfson se je odločila tožiti družbo Easyjet, saj se je morala na letalu kar dvakrat presesti, ker med potniki, ki so bili ortodoksni Judi, ni bila zaželena. Potnica zaradi diskriminacije zahteva 15 tisoč funtov odškodnine. Tožbo pa je vložila s pomočjo izraelskega centra za verska dejanja – IRAC, poroča Daily Mail.

“Bila sem razžaljena in ponižana. Prvič v življenju sem bila diskriminirana zato, ker sem ženska,” je povedala Wolfsonova. “Ne bi imela težave zamenjati sedež zato, da lahko družina sedi skupaj, ker pa so me prosili, da to storim zato, ker sem ženska, sem jih zavrnila,” je še dodala in pove, da ob dogajanju na letali, nobeden izmed potnikov ni rekel nobene besede zanjo.

Ni se želela presesti samo zato ker je ženska

Kot je razvidno iz tožbe Wolfsonove, je doplačala sedež na prehodu za let v London oktobra lani. Potnika, moški in njegov sin, ki sta sedela v prvi vrsti, pa sta jo prosila, če lahko zamenja sedež z moškim, ki je sedel nekaj vrst naprej. Wolfsonova je v tožbi še zapisala, da ji je osebje na letalu povedalo, da se kaj takega ni zgodilo prvič in da so predstavniki ultraortodoksnih judov v preteklosti že naprošali za zamenjavo sedežev. Zgodba pa se je ponovila Wolfsonovi še enkrat, medtem ko je ponovno letela za London.

Nesprejemljivo je, da bi morale ženske spremeniti sedež, ki so ga plačale samo zato, ker so ženske. Predstavniki stikov z javnostjo iz družbe Easyjet sicer pravijo, da niso nikogar diskriminirali. A po vložbi tožbe Wolfsonove se je na urad IRAC vsul val prijav, v katerih potniki trdijo, da so bili na letalu žrtev diskriminacije.

Po poročanju Daily Maila pa za Easyjet to ni bil prvi incident; eden izmed potnikov je že v preteklosti na letu povzročil prepir, saj ni želel sedeti poleg ženske. Posadka je bila prisiljena zaradi incidenta dogodek prijaviti policiji, zanje pa je bil to, kot pravijo, najhujši let v zgodovini njihove kariere.

Sara Kovač