fbpx

Julian Assange – hekerske napade na ZDA je izvajala Obamova administracija

Ustanovitelj spletne strani Wikileaks, Julian Assange (foto: STA).

Washington je v preteklih mesecih Moskvo obtožil, da je vdirala v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov, ukradene vsebine pa posredovala Wikileaksu. S tem naj bi Rusi želeli škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet volitev, na katerih je zmagal Donald Trump.

Ustanovitelj Wikileaksa, Julian Assange, je zanikal navedbe, da stojijo Rusi za hekerskimi napadi, ki naj bi vplivali na ameriške volitve, temveč je to delo administracije ameriškega predsednika Baracka Obame. Wikileaks je obljubil nagrado tistim, ki bi še pred Obamovim odhodom iz Bele hiše posredovali dokumente.

Upravitelji sistemov, ne dovolite, da Bela hiša znova uniči ameriško zgodovino. Skopirajte zdaj in v prostem času pošljite Wikileaksu,” je tvitnil Wikileaks, malo preden je Assange dal ekskluzivni intervju za ameriško televizijo Fox News. Ob tem so ponudili 20.000 dolarjev nagrade za informacije, ki bi razkrile člane Obamove administracije, ki uničujejo pomembne dokumente.

Assange je imel intervju na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel junija leta 2012. Povedal je, da lahko zatrdi, da za hekerskimi napadi, s katerimi naj bi se vmešavali v ameriške predsedniške volitve novembra lani, ne stoji Rusija in tudi ne nobena druga država. Prepričan je, da gre za delo Obamove administracije, ki želi spodkopati novoizvoljenega predsednika, republikanca Donalda Trumpa še pred njegovo inavguracijo, ki bo  20. januarja.

B. J., STA