fbpx

Zaradi krize v Sloveniji Juncker sklical vrh EU

Foto: Epa

Zaradi begunske krize je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker za nedeljo sklical vrh EU-Balkan. Na srečanje bodo vabljeni predsedniki vlad srednjeevropskih držav ter Balkana. 

Na srečanju v Bruslju se bodo predstavniki držav Avstrije, Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Romunije, Bolgarije, Srbije, Makedonije, Grčije in predstavniki predsedstva Sveta EU ter visoki komisar Združenih narodov za begunce dogovorili o skupnem delovanju, ki ga bodo začeli nemudoma uresničevati.

Komisija je sporočila, da je nujno potrebno čim prejšnje okrepljeno sodelovanje, posvetovanje in takojšnje ukrepanje držav, ki so del balkanske migrantske poti. Ker je Madžarska zaprla mejo s Hrvaško in Srbijo, se je glavni tok migrantov preusmeril skozi Slovenijo, ki se je znašla v težavah zaradi številnih neorganiziranih in nenapovedanih prihodov iz Hrvaške, poroča STA.

Slovenija uradno zaprosila za pomoč
Ker se Slovenija s težavo sooča z množico migrantov, je v torek zaprosila za pomoč tudi Evropsko unijo. Pristojna ministrstva bodo danes še uradno zaprosila za pomoč tako za  policijsko opremo in dodatne policijske sile kot tudi za finančno pomoč.

M. P.