fbpx

Juncker želi uzakoniti prepoved nošenja muslimanskih verskih pokrival za ženske v Evropski uniji

Stranka Jean-Clauda Junckerja, predsednika Evropske komisije, se je po zadnjih terorističnih napadih v Evropi zavzela za vsesplošno prepoved nošenja muslimanskih obraznih tančic v Evropski uniji, saj bi takšen ukrep ugodno vplival na izboljšanje varnostnega stanja v Evropi, prav tako bi pripomogel k povečani človeški interakciji. Junckerjeva ljudska stranka je z 216 sedeži daleč najštevilčnejša v Evropskem parlamentu, na zadnjem kongresu pa so se člani stranke še posebej posvetili občutljivi temi nošenja muslimanskih oblačil, kot sta burka in nikab. Prav tako so se v stranki zavzeli za novo politiko izogibanja zgoščevanju novoprišlekov iz držav tretjega sveta na enem mestu. 

Predlog prepovedi nošenja muslimanskih tančic so sprejeli na letnem kongresu ljudske stranke, ki je bila marca. Desnosredinska stranka je resolucijo poimenovala “Za kohezivno družbo: spopadanje z islamskim ekstremizmom”. Vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber pa je dan po kongresu nemškim medijem potrdil, “da naša stranka želi popolno prepoved pokrivanja obraza v Evropski uniji”.

Preberite še: Poglejte poslanca Združene levice Miho Kordiša, ki je mrtvo pijan obležal v ‘kozlanju’

Najpomembnejša argumenta, ki ju stranka navaja kot razloge za svojo odločitev, sta varnostne in človeške narave. S takšno prepovedjo bi Evropska unija naredila velik korak naprej na področju varnostnega vprašanja zaradi naraščajoče teroristične grožnje, prav tako pomembno pa je tudi videti obraz drugega človeka, saj je najpomembnejši element človeške interakcije v Evropi.

Junckerjeva stranka je sicer povezana s Krščansko-demokratsko unijo (UCD) Angele Merkel, v Evropskem parlamentu pa ima trenutno 216 od 751 poslanskih sedežev. Del Evropske ljudske stranke je bila dolgo tudi Britanska konservativna stranka, a je leta 2009 prišlo do razhoda, ker so Britanci menili, da so njihovi partnerji preveč “prooevropski”.

V EPP zdaj upajo, da bo Evropska unija preučila njihov predlog in uvedla prepoved pokrivanja obrazov, kar sta leta 2010 že storili Francija in del Švice. O podobnem ukrepu sta že dlje časa na glas razmišljali tudi nemška kanclerka Angela Merkel in britanska predsednica vlade Theresa May.

T.F.