fbpx

Junckerja spet daje išias?!: “Ti populisti, nacionalisti, butasti nacionalisti, so zaljubljeni v svoje države. Sam imam rad iste, ki prihajajo od daleč…!”

Foto: YouTube

Očitno so predsednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junckerja, ki je javnosti bolj poznan po težavah z išiasom, močno razjezile napovedi, da znajo evroskeptiki pridobiti na moči, ta je namreč na predvečer evropskih volitev nacionaliste označil za neumne. 

V intervjuju za ameriški CNN je Juncker dejal, da se zaveda nevarnosti, ki jo predstavljajo nacionalisti za evropsko solidarnost, ki po njegovih besedah predstavlja enega glavnih ciljev, h kateremu stremi Evropska unija.

Nekateri rezultati anket kažejo, da lahko populisti postanejo ena najmočnejših skupin v parlamentu po volitvah v 28 državah članicah EU, je izpostavil in dodal, da bo to imelo trajen vpliv na prihodnost bloka in celine na splošno. “Ti populisti, nacionalisti, butasti nacionalisti, so zaljubljeni v svoje države,” je Juncker v intervjuju v Bruslju kritično zatrdil za CNN. “Ti ne marajo tistih, ki prihajajo od daleč, sam imam rad tiste, ki prihajajo od daleč…moramo delovati solidarno s tistimi, ki so v slabši situaciji, kot smo mi sami,” je zatrdil.

Foto: epa

Na vprašanje novinarja CNN, čemu meni, da so proti-EU sile bolj uspešne v mobilizaciji svoje volilne baze, kot proevropejci, je odgovoril Juncker: “Veliko lažje je mobilizirati negativne sile kot pa pozitivne sile.” Juncker je dejal, da je zagledal utrip upanja ob dogajanju, ki je sledil odločitvi Velike Britanije, da zapusti Evropsko unijo. “Od Brexita dalje je vedno več tistih, ki so naklonjeni Evropski uniji, namreč ljudje lahko opazijo, kaj se dogaja in uvidijo, da zapustiti Evropske unije le ni tako preprosto, kot je bilo morda rečeno.”

Najpomembnejši se mu zdi mir
Juncker upa, da bo njegova vizija evropskih vrednot postala ponovno privlačna za mlajšo generacijo volivcev. Na vprašanje, kakšna je najpomembnejša stvar glede EU, je po poročanju Voice of Europe preprosto odgovoril: “V eni besedi, mir. In ko gre za mir, moramo tega zagotavljati skupaj z ZDA.”

H. M.