Južna Amerika se pripravlja na begunsko krizo: Venezuelci masovno bežijo iz socialistične diktature

Venezuelci množično bežijo iz države. (Foto: epa).

Na desettisoče Venezuelcev zapušča državo, ki je na robu državljanske vojne.  Države, ki mejijo na Venezuelo, pa se tako že pripravljajo na priliv beguncev. Večina jih beži v bližnja obmejna mesta, najbolj sta na udaru mesti Cúcuta v Kolumbiji in Roraima v Braziliji.

Kolumbija je že tako priča največjemu notranje razseljenemu prebivalstvu na svetu – do tega je prišlo zaradi pol stoletja trajajoče krvave državljanske vojne med vladnimi silami in skrajno levičarsko uporniško skupino FARC, ki se je po 52 letih lani končala z mirovnim sporazumom. Kolumbija se bo tako znašla v velikih težavah ob novi begunski krizi zaradi poslabšanja razmer v socialistični diktaturi, da bi se nanjo pripravili, pa naj bi Kolumbija preučevala sirsko begunsko krizo. Že maja so oblasti poslale svoje predstavnike kar v Turčijo na ogled sirskih begunskih centrov.

Podatki Združenih narodov iz julija kažejo, da trenutno v Kolumbiji živi že okoli 300 tisoč Venezuelcev, dodatnih 25 tisoč pa jih skorajda vsakodnevno prehaja v obmejno mesto Cúcuta. Večina jih mejo prehaja zaradi nakupov osnovnih življenjskih potrebščin, ki jih v svoji državi ne morejo več kupiti. Gre za moko, mleko, plenice, osnovna zdravila in druge potrebščine. A Madurov boj za obstanek na oblasti za vsako ceno je razlog, da se vedno več ‘enodnevnih migrantov’ ne vrača nazaj.

Foto: iStock.

Poleg Kolumbije naval tudi v Brazilijo
Z ogromnim številom venezuelskih beguncev se sooča tudi Brazilija, ki se že tako sooča z ekonomsko krizo v državi. Begunci že močno obremenjujejo brazilski izobraževalni in socialni sistem. V obmejnih krajih primanjkuje španskih učiteljev, ki bi izobraževali begunske otroke. Na udaru je tudi že tako preobremenjeni javni zdravstveni sistem. V tem letu je za azil v Braziliji zaprosilo 6.438 Venezuelcev, kar je dvakrat več kot v celotnem lanskem letu. Večino novih prišlekov predstavljajo mladi izobraženi moški, večinoma študentje, inženirji, zdravniki in ekonomisti. A zaradi nesposobnosti in preobremenjenosti brazilske administracije je od leta 2013 do danes status begunca pridobilo le 37 oseb.

Kljub temu, da sta najbolj prizadeti prav Kolumbija in Brazilija, pa venezuelska begunska kriza še zdaleč ni omejena le na ti dve državi. Venezuelci bežijo tudi v ZDA, Mehiko, Dominikansko republiko, Trinidad in Tobago ter Izrael, poroča Breitbart.

Venezuelci v javnih kuhinjah čakajo v nepreglednih vrstah. (Foto: youtube).

Kje so vzroki za venezuelsko krizo?
Venezuela je dom največjih naftnih zalog na svetu, a se vseeno sooča z največjo gospodarsko in politično krizo na svetu. Leta 1928 je ta južnoameriška država postala največja naftna izvoznica na svetu. Oblast se je popolnoma zanašala na naftno industrijo in zanemarjala druge sektorje gospodarstva. Venezuelska naftna industrija je bila podržavljena. V drugi polovici 20. stoletja pa so velike količine nafte začele izvažati tudi države z Bližnjega vzhoda. Največje države izvoznice so tako leta 1960 ustanovile organizacijo OPEC, ki naj bi uravnavala dobavo nafte in s tem njeno ceno na svetovnih trgih.

Socializem, kot smo ga poznali v Jugoslaviji
Nato je leta 1999 na oblast prišel socialistični voditelj
Hugo Chavez. V času njegove vlade so se cene nafte dvigale, predvsem na račun velikih zahtev Indije in Kitajske, kar je Chavezu omogočalo nemoteno sledenje svoji nori ekonomski politiki, ki se je na dolgi rok izkazala za katastrofalno. Socialne državne programe je nato začel financirati z oljnim denarjem, pričelo se je tudi vedno večje zadolževanje Venezuele. Tej politiki zadolževanja je sledil tudi njegov naslednik in trenutni predsednik Nicolas Maduro. Vedno zahtevnejši državni predpisi, nacionalizacija premoženja, korupcija in omejevanje uvoza pa je vodilo k sovražnemu poslovnemu okolju in zapiranju zasebnih podjetij. Od leta 2014 so cene nafte na svetovnih trgih začele naglo padati, kar je posledično vodilo v eno največjih socialnih kriz na svetu. Venezuela ima najvišjo stopnjo inflacije in je močno zadolžena. V državi primanjkuje hrane, zdravil, otroci so množično podhranjeni. Tudi ljudje, ki imajo denar, si ne morejo privoščiti osnovnih potrebščin, saj jih v Venezueli enostavno ni mogoče kupiti. Vse to je socializem, kot smo ga nekoč poznali iz socialistične Jugoslavije.

U. V.

 • soc

  Vzemimo pet tisoč izobraženih venezuelskih beguncev in izženimo takoj islamske migrante iz srednjega veka, ki nam jih vlada skrivaj poseljuje po Slovenskem!

  • totex39

   To pa je ideja za ZL s Tomićko na čelu in njeno kompanijo.

   • janko

    Celotno ZL takoj s falconom nazaj v Venezuelo in vse skupaj tam pustit!

  • Snorri Sturluson

   Ekonomistov pravnikov ….

  • RealRevolution

   Sicer uporaba izraza >>srednji vek<< ni primerna,saj te stvari se niso nikoli spremenile in se ne bodo.Vsa ta tehnologija in vsiljena fantazija na nekatere vpliva tako,da pozabljajo na realnost.Izobrazba pa je seveda dobrodosla in koristna,ceprav nima velikega vpliva v cloveku in ne smemo delati razlik,saj nekateri delavci so veliko bolj pametni ter tudi prakticno izobrazeni od marsikaterega visokosolanega funkcionarja, menedzerja ali politika(sploh politika) itd…
   Levica in njeni podporniki,so najvecji problem po celem svetu.Se pa strinjam,da bi lahko vzeli nekaj sto ali morda vec Venezuelskih beguncov saj
   ti ne bi delali sranja in bi se dobro zavedali,kako je v popolnoma socialisticni drzavi,beda.

   • Zgornji

    DOOOBRO RAZLOŽENO !!! ! !!! AMENNN !!! ! !!!

   • samotoje

    Če prav razumem, soc govori o srednjem veku zaradi zaostalosti in verske in ideološke zaslepljenosti, ki prevladujeta v muslimanskih državah. Tudi gregor Preac, izjemno dober poznavalec muslimanskih držav in islama v svojih kolumnah govori točno o tem.

  • karpelec

   Islamske migrante lahko popestrimo še z nekaj našimi primerki, ki bi z njimi uživali v deželi madura.

  • sprehajalec

   Raje 5000 Venezuelk, da bodo še Slovenci imeli kaj od tega. Pa da se Slovenke morda kaj naučijo…

   • Zgornji

    AMENNNNNNN !!! ! !!!

  • Zgornji

   SEM TUDI ZA !!! ! !!!

  • FUCK COMMUNISM

   Od tega polovico Venezuelk… mmmmmmm kok lepo!

   • KIKI

    Sanjaj! “Jutri je nov dan” je rekel Kučan in gledal izbuljeno kot sosedov vol…

  • dob

   Misliš, da bodo hoteli v socializem? Saj niso mone.
   Tako kot smo mi, ki se osamosvojimo, ker osamosvajamo socializem.

   • princeska

    Še od komunizma se nismo osamosvojili, bi se pa od socializma in bog ne daj tudi od surove kučanove demokracije (pardon popravek – rdeče aristokracije).

   • karlina

    Dobro napisano, kot vedno, Dob

  • Olga

   Ne bo šlo! Tisti ne bodo volili levakov nikoli več!

   • karlina

    TOČNO

   • KIKI

    Najboljša ta hip!!!!

  • karlina

   PODPIS,

 • Olga

  To so resnični begunci in civilizirani in ne ekonomski migranti in Islamisti, s katerimi se sooča Evropa!

  • Zgornji

   AAAMEEENNNNNNNNNN !!! ! !!!

  • karlina

   TOČNO, PODPIS, ampak naša drzava jih niti slučajno, niti slučajno ne bi sprejela, ker so KRISTJANI

 • Snorri Sturluson

  Kam bojo te ali v Brazilijo jooooj.V favele?

 • Aron

  Iz tujine placana opozicija se ima za demokraticno, a za prevzem oblasti uporablja nasilna in teroristična sredstva. Naj pocakajo na volitve. pomanjkanje je posledica proameriskih oligarhov, ki nacrtno ne dobavljajo zivljenskih potrebscin in ustvarjajo paniko. Ze videno v Čilu.

  • Goran Hvala

   Sej kubi so tud blokiral vse pol pa s prstom kazal kolk so nesposobni…kot da bi jaz enga(najraje enga hudga kapitalisticnega demokrata) zaprl v sobo in se mu rezal ker bi crkoval brez vsega…pa na splet objaviv ces poglejte ga sej tip ni sposobn zvet pa nic nima…ma kr ene bedne flancajo…

   • Aron

    Tocno tako. Isto je s S. Korejo, Iranom… Embargo in sankcije so agresija najhujse vrste.

   • KIKI

    El Komandant in njegovi najbližji pa so bogatejši od najbogatejših na svetu!
    Baje se ne da izračunat! Ena pravica pa je na tem svetu. tista teta s koso se loti
    prav vsakega!!!!
    Res se pa zelo čudim in ti Goran gotovo tudi, da v komunistične države ne beži
    nihče! -kot, da bi jim hudiča pokazal! A nimate pravega propagandnega “stroja”, ki bi
    jih drugače prepričal! Tista reklama, spot, na samem začetku delovanja naše osamosvojene Slovenije : “Slovenija, moja dežela” je bila čudovita, pa so table kar nekam zginile…kam? In zakaj?

    • Goran Hvala

     Ej ne pras mene kam so sle table…ce se ne motim jih tud pod vlado jj nisem vec opazil tistih panojev…le zakaj ce je tak domoljub..pac vi imate kar vse za komuniste kateri nismo istega misljenja kot vi…ne vem po keri logik…glih take ideje so mel komunisti…ce nisi bil njihov…

 • Goran Hvala

  Pismo res da nismo imeli velik..seveda ce primerjam kaj imamo danes…ko je vsega prevec…sam se ne spomnem da bi bli podhranjeni…primerjat danasnji cas z tistim izpred 70 let je pa bedarija…baje da so v amerik ze takrat imel mobitele…pa vsak svojo jahto itd…

  • KIKI

   Z delom si v Ameriki zaslužil, dobil si možnosti za razvoj lastnega znanja, pa
   čeprav si prišel tja kot revež iz naše Yugojebine! Moj stric je uspel zgraditi malo
   tovarno glasbil, izučil je 20 delavcev in vsi so dobro živeli, se spoštovali
   in se imeli radi! Pa pri nas v Yugi? Pri nas ti še dihat nisi dovolili, če si se pokazal
   sposobnejši od rdečega direktorja! Naenkrat so ti našli moralne “zadržke” in prepreke
   in – si šel sam, preden bi crknil !

   • Goran Hvala

    Ja no..lepo da mu je uspelo…ni pa uspelo vsem…kaj mislis da v amerik so pa kr vse dobili na pladnju…se pa strinjm s tem da je najvec vredno to da cloveka pustis da ustvari kar hoce in ga ne oviras…da ne govorimo o trgu…al bos ti svoj izdelek prodajal 2mil ljudi al pa 20mil…sam ves kje mas vec sans za uspeh…pac ni glih vse tako simple kot je simple pametovat…pa spet govorriva o dogodkih 70let nazaj…pac zame so to sam neki pojmi…loh recem da sm komunist pa pustim vse pri miru…jim dam moznist za delo pa normalno placo..pa vsi zivijo kul..loh recem tud da sm totalni demokrat pa v resnic vse tlacim v drek..placo mizerno…cene ogromne…
    Kaj bi potem rekel ti?..a bi se zmeri tulil kolk je kuminzem glup al bi tulil glih kontra?…pac zame so to sam bolniki na oblasti ki jih briga sam svoja rit…pa naj se poimenujejo kakor hocejo…lahko se okronam za diktatorja pa se tako predstavljam svetu pa bi recimo po moji logik vsi zvel super ker bi pac vsem pustil da ustvarijo kar zelijo…a bi fasal bombe ker mi pise na papirju da sm diktator?…pac ti pojmi so cisti nateg naroda…pac ce si budala si budala pa ni vazno v kateri drzavi in katerem rezimu…je tako?

 • exposingtruth9

  komunizem oz internacionalizem, intersocializem je zionistični/glonalistični produkt za uničenje vrednot, morale, neodvisnosti posameznika, osebne svobode, standarda, narodov in hranjena/podpora parazitov.

  • Zgornji

   AMENNNNNNN !!! ! !!!

  • Goran Hvala

   Men komunisti dajajo delo pa se fino placajo…morm prasat mal tega kitajca kaj se gre…namest da bi me zaprl v kaksno delovno taborisce…morm prevert ce se mu ni skisalo…

 • Zgornji

  Žalostno … ta narod se preveč zapleta v plese, … in v kombinaciji z Napačnimi vladajočimi sistemi je to slabo … tako da bodo zgleda potrebovali Zopet kakšno Vstajo, tako kot so jo že imeli … leta 1958 … obdobje kamor se bo celoten planet vrnil po prihajajoči krizi Človeštva … Žal.

 • FUCK COMMUNISM

  Kjer je komunajzarija, tam je beda, lakota, nesreca, brezizhodnost in smrt!

  • karlina

   VELIK POPDIS +10

 • dr Janez Sveti

  No pa poglejmo, kaj je drugače pri nas danes, kakor je bilo v fevdalizmu:
  -plačujemo cestnine? DA
  -a moraš imeti dovoljenje, da si služiš kruh in od tega plačaš dajatve DA
  -a plačaš od zasluženega več kakor 10% (desetina) DA
  -a lahko loviš divjad v gozdu in ribe v vodi brez dovoljenja NE
  -a lahko koplješ rudo in jo prodajaš, brez dovoljenja NE
  -a te vržejo v ječo, če ne plačaš davkov DA
  – a se lahko preseliš, brez paprijev? NE
  – a si obvezen iti v vojno DA
  – a si lahko oborožen v miru NE
  – a plačujemo davke od imetja DA (kakor da smo najemniki)
  Kakšna razlika je od febdalizma?

  DR Janez Sveti svobodnjak

  • princeska

   Končno si pogruntal eno dobro. Ljudmila ti bo hvaležna za razlago, da je država prva, potem dolgo nič in na koncu drugorazredni državljani.

  • tramal

   Državo vodijo komunisti zato pa smo v fevdalizmu.še malo pa bomo v kameni dobi

   • karlina

    podpis, sicer pa-nekateri levičarji se ze obnašajo tako, kot bi ziveli v kameni dobi

    • KIKI

     Res je, saj se še niso dvignili na dve nogi…serjejo in ščijejo kam pride;
     pretežno po nas, ljudstvu!

  • Jurij Musar

   Tako nas pač izkoriščajo klero kapitalisti. V samoupravnem socializmu je bilo vse to mnogo bolj ohlapno in svobodno.

   • bučela

    Bunč. Naštej 5 klerokapitalistov v SLO, naj ti pomagam, od 100% kapitalistov je 95 % ex partijskih šefov tvojih idolov. Malo si oglej tudi po sicer po lepih Radečah. Zadnjic si bi divji na klerikalce. V Radečah v občinskem svetu je eden potencialni, ostalo so tvoji ex idoli. Daj ene par priimkov, pa ne naštevaj mamk, ki hodijo v cerkev. Kot zagret antikapitalist te pozivam, da objaviš, koliko si plačeval delavke v čistilnici ob slabih delovnih pogojih-navedi bruto plačo. Lani si imel dobrih 66 tisoč prometa in dobrih 7 tisoč dobička. Se ti zavedaš, kaj bi bil ti po definicijah tvojih idolov iz l.45? kapitalistična pijavka, izžemajoč delavski razred. In kje bi konča takrat? Skrij se zatohleš, ki ti ne nese več kot 20 km iz sicer lepih Radeč.

    • RATATA

     Matr bučela, sicer ne vem kaj je ta fuknjenc napisal, ker sem ga na block dal ampak dobr si mu povedal dejstva.
     Takih primitivcev kot je tale J.Musar je sicer ogromno, ampak ta se oglaša s tako neumnimi pisunjenji, da lahko znoriš, ker ga ne morš na gobec treščit.
     +++

    • Jurij Musar

     Nimaš dobrih informacij, jaz sem namreč v penziji od leta 2009. Res pa je, da so Radeče lepo mestece.

 • Morala

  Kriza tu, kriza tam…bogi begunci, bogi migranti…reveži in preganjani…le eliti gre vsepovsod dobro, za njih ni krize!

  —————————————————————————————————————————————–
  “Kot kaže, se je na policiji v Milanu zgodil preobrat, po tragičnem dogodku, ko je migrant iz Gvineje zabodel policista, poleg vseh ostalih grozodejstev, ki so jih do zdaj zagrešili “azil turisti” – ob podpori in hujskanju večine levičarskih nevladnih organizacij.
  V bliskoviti akciji so posebne policijske enote, ob pomoči službenih psov in karabinierjev, zaprli večje območje okrog centralne postaje ter obkolili več trgov, kjer so se zbirali migranti, omejili dostop do podzemne železnice, če se je kdorkoli želel izmuzniti, so ga aretirali. Vsi migranti so dobili številke, natančno so jim pregledali vso prtljago in v pripor odpeljali cca 100 ljudi.
  Tokratna akcija je potekala ob podpori župana in vrha policije. Kriminalcem sporočajo, da se bojo aktivne akcije nadaljevale, dokler ne bo vsem jasno, da tu ni primerno shajališče kriminalcev. Podobne aktivnosti nameravajo razširiti na celotno Lombardijo in tako ponovno zagotovijo varnost državljanom.”

  http://milano.repubblica.it/cronaca/2017/07/26/news/sicurezza_blitz_polizia_in_stazione_centrale_a_milano-171683610/#gallery-slider=171685108.

  • RATATA

   Italija se bo razdelila na Severno in Južno.

 • xtc

  Hja socializem in komunizem ,dve religiji v katerih še nazadnje bolhe,uši in stenice uidejo iz države,ker ni kaj več za žret.

 • if

  Venezuelci bežijo iz Venezuzele, slovenska ZL bo turistila v obilju Venezuele.

  • KIKI

   Naš Mariborski Fištra je že začel, pa mu je še ta ušla! Imamo srečo,
   da v tej komunistični beznici tudi opice nočejo ostat ; vse rinejo v
   kapitalizem!

 • Najplemenitejši

  Razen nekaterih desnakov, tej “novici” nihče ne verjame!

  • xtc

   Hja mislil si razen nekaterrih umsko ersko prizadetih levakov tej novici verjamejo vsi.

  • Olga

   Kje pa! Tam se cedita med in mleko! Ljudje si pa želijo kruha….

   • karlina

    Eh, kaj bi to, Olga, če nimajo za kruh, pa naj jedo potico, vsaj tako se govori, ko ljudje nimajo niti za skorjo kruha,

  • if

   To dejstvo živi Venezuela.

   • karlina

    TOČNO

  • karlina

   A bejz no, aja ,saj res, po Tomićki in Kordezu je v Venezueli raj in se cedita med in mleko, edino zanima me, zakaj sploh potem hodi Tomićka na dopust na Hrvaško, hm

 • princeska

  Slovenci v Venezueli pridite domov, a ne pričakujte, a imamo pri nas nebesa.
  Tudi mi imamo še vedno komunizem, zmeraj trši je, kot je trda cmerkotova moralistična butica.
  Če so dobili državljanstvo vsi jugoviči, bi ga morali tudi Slovenski izseljenci.

 • Jurij Musar

  Dejstvo je, da klero kapitalisti uničijo vse, kar samo spominja na socializem, kajti v socializmu ne morejo preživeti. Kapitalizem pač lahko funkcionira le na temelju izkoriščanja. Eden od načinov uničevanja so tudi mediji, kakršen je NOVA24TV.. Sicer se pa ni za sekirat, saj bo čez mesec ali dva itak konec sveta. Vsaj tako je zopet izračunal eden od katoliških znanstvenikov, te podatke pa je našel v Stari zavezi.

  • if

   Socializem se umičuje sam v sebi. Dokaz je na primmer SFRJ, ki jo jo vodila avantgarda najboljših socilaistov s Titom na čelu!
   Jezus Kristus: “Kdaj pride sodni dan ali ura, nihče ne ve, niti angeli v nebesih, niti Sin – ampak samo Oče.”

   • Jurij Musar

    Slab vernik si mi ti. Podatki o koncu sveta čez mesec ali dva, so zabeleženi v Stari zavezi že pred Jezusom Kristusom, tako da on o tem nima pojma. Na očeta se pa ni za zanašati, saj počenja same svinjarije.

    • if

     Bežite!

    • Bald Eagle

     Oče Bog nima popolnoma nikakršne zveze z našim početjem. Saj nam je dal svobodno voljo izbire in s tem naložil tudi ogromno odgovornost. Je pa res, da je v Univerzumu ustvaril zakon setve in žetve ter zakon vzroka in posledice.
     Torej, če nekdo seje plevel, ne more pričakovati, da bo žel zrnje. Požel bo še več plevela, ker se ta multiplicira.
     Sicer pa je komunističnemu bedaku nasmiselno o tem karkoli pripovedovat, ker itak ničesar ne razume. Le partijske pravljice so za njega svete.

    • KIKI

     Če je tebe ustvaril,se je pač grdo zmotil; saj veš, kdor dela, dela napake!

     • Jurij Musar

      Nisem bil brezmadežno spočet. Sem imel mamo in očeta.

   • RATATA

    Tole pri nas je catch the cash, v zadnjem stadiju. Izteka se.

    • karlina

     TOČNOOO

  • m&m

   Ti, kar navedi tega katoliškega znanstvenika – lažnivec

 • karlina

  Še malo, samo še malo, pa bomo MORALI BEZATI IZ TE NAŠE GNILE DRZAVE, še tisti pravi, domoljubni SLOVENCI, ki smo ostali, itak nas ze več ni, malo več , kot pol milijona, ampak se sprašujem KAM

 • KIKI

  Naj pridejo k nam! Tomička, Kordiš in Meseček jih vljudno vabijo! …

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!