fbpx

Južna Koreja in Japonska dvigujeta bojna letala kot odgovor na kitajska in ruska

Kitajska bojna letala (Foto: epa)

Kitajska in ruska bojna letala preletavajo zračno območje Južne Koreje in Japonske. Tako ena kot druga država sta javnosti sporočili, da sta dvignili svoja bojna letala, potem ko sta zaznali kitajska in ruska plovila.

Vojski Južne Koreje in Japonske sta sporočili, da so njihova bojna letala v stanju pripravljenosti, potem ko so na zračnem območju zaznali kitajska in ruska plovila.

Načelnik seulskega štaba je dejal, da sta dva kitajska bombnika H-6 od približno 5.50 večkrat vdrla v območje zračne obrambe Južne Koreje ob južni in severovzhodni obali države. Območje so znova preleteli nekaj ur pozneje iz Japonskega morja, v Južni Koreji znanega kot Vzhodno morje, pridružilo pa se jim je šest ruskih bojnih letal vključno z bombniki TU-95 in bojnimi letali SU-35, poroča načelnik štabov, ki je v izjavi dejal, da letalo ni kršilo južnokorejskega zračnega prostora.

KItajska bojna plovila (Foto: epa)

Medtem je japonsko obrambno ministrstvo sporočilo, da sta v sredo dva kitajska bombnika in domnevno dve ruski letali preleteli Japonsko morje, pri čemer so državne zračne samoobrambne sile odgovorile z dvigom bojnih letal vključno z bombniki TU-95 in lovskimi letali SU-35, in odšli po 18 minutah. “Naša vojska je poslala bojna letala letalskih sil pred vstopom kitajskih in ruskih letal v KADIZ, da bi izvedla taktične ukrepe v pripravah na morebitne nepredvidene dogodke,” je dejal načelnik združenih štabov (JCS), poročajo tuji mediji.

Namen poletov ni znan
Kitajska bombnika H-6 sta zjutraj preletela ožino Tsushima na jugozahodu Japonske iz Vzhodnokitajskega v Japonsko morje, preden sta se odpravila proti severu, je sporočilo ministrstvo. Dve domnevno ruski letali sta obrnili smer z juga in se usmerili proti severu nad bližnjimi vodami, so dodali. Ministrstvo je sporočilo, da zbira dodatne informacije in skuša ugotoviti namen poletov. Kitajska in Rusija sta 24. maja po navedbah ministrstva preleteli šest strateških bombnikov nad vodami blizu Japonske, kar je, kot je takrat dejal japonski obrambni minister, protest proti vrhu četverice, na katerem so sodelovale Japonska, ZDA, Avstralija in Indija, ki je potekal isti dan v Tokiu, poroča Reuters.

Ana Horvat