Južna Koreja je po težkih predvolilnih bojih le dobila novega konservativnega predsednika

Novi konservativni južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol. (Foto: epa)

V Južni Koreji so bili priča trdemu predvolilnemu boju za novega predsednika. Slavil je konservativec Yoon Suk-yeol, član stranke Ljudska moč. Med drugim si bo prizadeval za močnejšo južnokorejsko vojsko, denuklearizacijo Severne Koreje in krepitev protiraketnega obrambnega sistema. 

Rezultati volitev kažejo na to, da je dežela politično močno razdeljena. Yoon Suk-yeol je namreč prejel 48.56 odstotka glasov, njegov tekmec Lee Jae-myung iz vladajoče Demokratske stranke pa 47,83 odstotka. Gre za razliko manjšo od odstotne točke. Predvolilni čas je zaznamovala zelo umazana volilna kampanja, ki so jo zaznamovali številni škandali, vključno s korupcijo, zlorabami in celo govoricah o družinskih članih, poroča ABC News.

Novemu predsedniku Yoonu bo zaupan petletni mandat za vodenje četrtega največjega azijskega gospodarstva, ki ga je močno zaznamovala pandemija, rastjo cen stanovanj, prav tako pa se še vedno sooča z grožnjami zaradi severnokorejskega jedrskega programa. Njegov največji zunanjepolitični izziv pa bo krmarjenje države, ki se je znašla na “trgovinskem bojišču” med velikima rivaloma – ZDA in Kitajsko.

Novi konservativni južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol s svojo ekipo v času predvolilne kampanje. (Foto: epa)

Oba sta namreč njena partnerja. Novi predsednik bo verjetno oživil konservativno zunanjo politiko, in sicer preko strožjega odnosa do severne sosede ter krepitvijo zavezništva z ZDA. Prepričan je, da vojne ni mogoče preprečiti s papirjem in črnilom, kot lahko vidimo v Ukrajini. Država potrebuje zmogljivosti za izvedbo preventivnega napada in kazanjem odločnosti, da ga lahko izvedejo.

Prizadeval si bo za denuklearizacijo Severne Koreje in krepitev protiraketnega obrambnega sistema
Svoj družbeni ugled si je Yoon zagotovil v vlogi tožilca. Med svojo 27-letno kariero je namreč preganjal velike politične ribe. Zagotovo pa si bo prizadeval za vojaško močnejšo Južno Korejo, zlasti v luči povečane jedrske nevarnosti in vojne v Ukrajini, zahteval denuklearizacijo Severne Koreje in pridobitev ameriškega protiraketnega sistema THAAD za odvračanje jedrske nevarnosti s severa.

Domen Mezeg