fbpx

Južna Koreja severni obubožani sosedi poslala 200 ton mandarin

Foto: STA

Južna Koreja je svoji severni sosedi danes poslala 200 ton mandarin, to dejanje pa je južnokorejski predsednik Moon Jae-in označil kot prijateljsko gesto, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz njegovega urada.

Mandarine so v Severno Korejo poslali s priljubljenega turističnega otoka Jeju na jugu Južne Koreje, in sicer kot odgovor na dve toni gob, ki jih je voditelj Severne Koreje Kim Jong-un poslal v Seul po septembrskem vrhu Korej v Pjongjangu.

Kot so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika, bodo mandarine poslali z letali v 20.000 zabojih, v Severno Korejo pa naj bi prispele v ponedeljek.

Po 50 letih napetosti se odnosi izboljšujejo
Odnosi med Severno in Južno Korejo so se otoplili po septembrskem vrhu obeh Korej v Pjongjangu, na katerem sta se južnokorejski predsednik Moon in severnokorejski voditelj Kim Jong-un dogovorila o ukrepih za zmanjšanje vojaških napetosti. V začetku oktobra so tako začeli odstranjevati mine na obeh straneh meje, državi sta se med drugim tudi dogovorili o skupni kandidaturi za gostiteljici poletnih olimpijskih iger leta 2032.

Tako si nasproti stojijo vojaki Severne in Južne Koreje. (Foto: epa)

Obe državi sta v soboto umaknili vojake in orožje z enajstih točk na meji kot del sporazuma, ki sta ga podpisali na septembrskem vrhu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

C. Š., STA