Južnoafriško pleme Zulu se je pridružilo belim kmetom v boju proti državnemu zasegu zemlje

Narod Zulu. Foto: epa

Največja etnična skupina v Južni Afriki, Zulu, se je odločila, da ne bo več molčala – odločno je proti razlastitvi zemljišč v državi, ki se je na tak podel način spravila nad bele kmete, da jim jemlje zemljo brez nadomestila. Še več, Zuluji so pripravljeni sodelovati z belimi kmeti, da bodo obdržali tisto, kar so si prigarali s trdim delom.

Kralj Zulujev Goodwill Zwelithini je dejal, da bo njegov narod sodeloval z južnoafriškimi skupinami za pravice manjšin, imenovanimi AfriForum. “Narod Zulu, v imenu katerega govorim, ne bo obstajal, če ne bomo imeli hrane. Zato pravim, da se nam morajo kmetje približati, da bomo skupaj razpravljali o tem, kaj lahko storimo, ko govorimo o kmetijstvu in razpoložljivosti dovolj hrane v državi. Zato prosim AfriForum, da pride in nam pomaga,” je dejal Zwelithini.

Narod Zulu je največja etnična skupina v Južni Afriki, saj ocenjujejo, da živi med 10 in 12 milijonov pripadnikov tega naroda, večina v provinci KwaZulu-Natal. Skupina predstavlja več kot petino prebivalstva države, njihovo mnenje pa je pomembno v okviru splošnih volitev prihodnje leto. “Vsak, ki želi, da ga volimo, in biti izvoljen z naše strani, mora priti sem in poklekniti ter priseči, da se ne bo nikoli dotaknil naše zemlje,” je dejal kralj Zulujev.

Čeprav kralji in poglavarji nimajo nobene uradne moči v sodobni Južni Afriki, pa jim je zvestih na milijone ljudi. Za njih so pravi voditelji države, piše Russia Today. Program razlastitve zemljišč, ki ga vodi predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa, je zasnovan tako, da se zemlja belih kmetov razdeli med revne črnce, ki naj bi se spoprijemali z neenakostjo. V glavnem gre za zemljišča, ki so v lasti belcev, vendar pa je program črnega predsednika povzročil nezadovoljstvo tudi med narodom Zulu. Njihov kralj je še dejal, da čaka na srečanje s predsednikom, vendar pa “on (Ramaphosa) mora priti sem in reči, zapisati v sporazum in ga podpisati, da se zemlje Zulujev ne dotakne,” je dejal Zvelithini.

M. S.

 • Tone

  Lepo, da obstajajo tudi pošteni zamorci. Ali bi ti bili dobrodošli v Sloveniji kot begunci?

  • joza joza13

   Bedak si ti Tona!
   Nihče nima nič proti zamorcem, če ostanejo tam – doma.
   Migrantov in beguncev pa tudi ne ločiš. Torej si res bedak.

   • Tone

    Zato ker sem bedak pa postavljam vprašanja na katera sam ne znam odgovoriti. Kako torej, ali so Zuluji dobrodošli? Sedaj, ko so potegnili z belci, jih bo črna oblast gotovo preganjala. Opozarjam, da slovijo kot izredno postavni in lepi, torej nevarni našim ženam, hčeram in dekletom.

    • Steiermark

     Bedak na2!

  • Caetano

   A ni bilo jasno povedano, da bi se morali zgledovati po tistih, ki sprejemajo uboge kristjane, ki jih preganjajo islamisti?!

   Samo v JAR tega ni. Malo bolj zgoraj v Kongu in Ugandi pa si ADF prizadeva narediti islamsko teokracijo v j. Afriki. Pa Al Shaabad v Somaliji in Keniji, Al Kaida v Maliju, Seleka deluje v centralni in zahodni Afriki, Boko Haram in Fulani v Nigeriji. Sudan in Mavretanija sta pod islamisti. Islamske milice vladajo v Libiji, kjer so izpodrinile islamista Gadafija. Islamisti se potegujejo za oblast v Egiptu, Tuniziji… Afrika je danes zelo zaznamovana z islamisti in jihadisti!

  • xtc

   Ne bo jim treba so malodane večina.

   • Tone

    Potem pa je naslov članka kretenski: večina se je pridružila manjšini.

  • Clemen J.

   Seveda samo taki pametni ne bežijo iz svoje države. Bežijo predvsem gnide in levuharsko sponzorirani jihadisti.

   • Tone

    Ooooo, strokovnjak! Ali delaš raziskave za OZN o migracijah, da to veš. Ali pa samo tvoja strankarska pripadnost tako pravi.

 • domovina mili dom

  Ko pride hlapec na oblast, nastane eno veliko sranje.

 • Olga2345

  Bravo Zuluji! Levicarstvo je RAK! Laž, kraja in zločini so njihove “kvalitete”! Proti tej smrtni bolezni se je treba boriti!

 • Gregor Kastelec

  sej bodo dobili zemljo pa pol crknili od lakote k ne bodo znali delati z njo

 • xtc

  Očitno so tile plemenarji pametnejši od črnihlevihfašistov ,ki so na vladi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!