Južnokorejski poslanci predlagali zakon, ki bi omogočal deportacijo tujcev z lažnimi negativnimi testi na koronavirus

Foto: epa

V Južni Koreji so zakonodajalci predlagali zakon, s kateri bi lahko omogočili deportacijo tujcev, ki bodo v državo vstopili z lažnim potrdilom. Pred kratkim so zaznali, da je kar tretjina tujcev, ki je vstopila v Južno Korejo iz tveganih držav in imela pri sebi potrdilo o negativnem testu na koronavirus, bila pozitivnih. 

Skupina južnokorejskih poslancev je vložila zakon, ki bi dovolil deportacijo tujcev, ki ob vstopu v državo predložijo lažna potrdila o negativnih rezultatih testov za covid-19. Lee Yong-ho, eden od avtorjev predloga zakona, je za južnokorejske medije dejal, da bo predlagana zakonodaja “prihranila izgube v sredstvih za karantene in medicinski delovni sili ter preprečila morebitno škodo drugim, ki so upoštevali karantenske ukrepe.”

“Naleteli smo na nekaj tujcev, ki so kršili zakon in so vstopili v državo, vendar nimamo zakonske podlage, da bi jih lahko deportirali,” je pojasnil Lee. Temeljni namen sprejetja zakona je “izboljšanje učinkovitost karanten,” je še dejal. V skladu z veljavnimi pravili morajo potniki iz držav, ki so na vladnem seznamu obravnavane kot tvegane, predložiti dokument, ki dokazuje, da so dva dni pred odhodom v Južno Korejo testirali na covid-19. Trenutno je na seznamu šest držav: Bangladeš, Pakistan, Kazahstan, Kirgizija, Uzbekistan in Filipini, je poročal RT.

Foto: epa

Pred kratkim so tako zaznali, da je skupno od 43 potnikov, ki so imeli potrdilo, da so negativni na novi koronavirus, v Južni Koreji pa si bili ob ponovnem testiranju pozitivni. Lee je še pojasnil, da sta dva izmed teh potnikov, eden iz Pakistana, drug iz Kazahstana bila obtožena ponarejanja potrdila. Južna Koreja je bila prisiljena zaradi številnih tovrstnih primerov uvesti strožje omejitve zaradi nadaljnjega naraščanja okužb s covidom-19. V ponedeljek so uradniki v Seulu med 23. decembrom in 3. januarjem prepovedali srečanja več kot petih ljudi v prestolnici. Izjemoma bodo dovolili poroke in pogrebe, kjer se lahko zbere skupina do 50 ljudi. Ista pravila bodo veljala za provinco Gyeonggi, ki obkroža Seul.

Število okužb v Južni Koreji vztrajno povečuje
Korea Times je poročal, da je imela država v zadnjem tednu pet dni zaporedoma več kot tisoč novih primerov okužb na dan. Korejska agencija za nadzor in preprečevanje bolezni je v ponedeljek poročala o 926 novih primerih, zaradi katerih je skupno število okužb od začetka pandemije preseglo mejo 50 tisoč. V ponedeljek so zabeležili rekordno visoko število smrtnih žrtev (24), kar je skupno število smrtnih žrtev s covid-19 povečalo na 698. Porast okužb v zadnjem času ustvarja vse večji pritisk na zdravstveni sistem. Po podatkih mestnih oblasti v Seulu so bile na širšem območju južnokorejske prestolnice v nedeljo proste samo še štiri postelje na oddelkih intenzivne nege.

Sara Rančigaj