fbpx

Južnokorejski predsednik Moon Jae In svari, da obstaja velika verjetnost vojaškega spopada s severnokorejskim režimom

Foto: epa

Pred kratkim izvoljeni južnokorejski predsednik Moon Jae In je zatrdil, da obstaja velika verjetnost vojaškega spopada s sosedno Severno Korejo. Do izjave je prišlo po tem, ko je Pjongjang izstrelil novo strateško balistično raketo srednjega dosega, Združeni narodi pa so izstrelitev ostro obsodili. 

Medtem, ko Severna Koreja trdi, da je bila nedavna testna izstrelitev raket, ki lahko nosijo jedrske konice, v skladu z varnostjo sosednjih držav, Moon ukrepe Pjongjanga kritizira in jih označuje kot resen izziv za globalni mir in stabilnost. “Nikoli ne bomo tolerirali severnokorejskih provokacij in jedrskih groženj,” je v sredo povedal Moon v med obiskom obrambnega ministrstva v Seulu.

Severna Koreja bo nadaljevala s svojimi dejavnostmi
Moon je prav tako izpostavil, da bo Seul tako kot mednarodna skupnost strogo nastopil proti Severni Koreji. Do tovrstne izjave je prišlo ravno v času, ko je Varnostni svet Združenih narodov zagrozil z uvedbo novih sankcij, usmerjenih proti Pjongjangu. Kakorkoli, Severna Koreja se ne zdi pripravljena, da bi ustavila izstrelitve svojih raket.

Foto: epa

Severnokorejski diplomat Pak Jong Hak je po navedbah Russia Today izjavil, da dokler ZDA in njeni zavezniki ne bodo sprejeli prave odločitve, bo Severna Koreja še naprej proizvajala sofisticirano in raznoliko orožje ter izvajala nujno potrebne teste.

Preizkus balistične rakete, ki ga je severnokorejski režim izvedel v prejšnjem vikendu, se je po južnokorejskih in japonskih vojaških podatkih končal s padcem v Vzhodno morje. Raketa, ki je pristala malo več kot 500 kilometrov od ruske meje, po besedah ruskega obrambnega ministrstva ni predstavljala varnostne grožnje. Nedavni test je sledil dvema neuspešnima poskusoma, ki jih je režim izvedel v prejšnjem mesecu.

Foto: STA

Na korejskem polotoku so začele naraščati napetosti po tem, ko je Washington v regijo poslal bojne ladje in v Južni Koreji namestil protiraketni sistem THAAD z namenom, da bi Pjongjang odvrnil od ponovnega izvajanja raketnih in jedrskih poizkusov.

N. Ž.