fbpx

Kaj bi pomenila Trumpova hipotetična stranka za ameriški politični prostor?

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Ljudje v ZDA naj bi v anketi na vprašanje, koga bi volili, če bi Donald Trump ustanovil svojo patriotsko stranko, odgovorili, da bi to stranko volilo več ljudi kot GOP – republikansko stranko.

Scott Rasmussen je med 21. in 23. januarjem med 1200 registriranimi ameriškimi volivci napravil raziskavo, ki je dala zanimive rezultate. Donald Trump bi trenutno, če bi ustanovil svojo, patriotsko stranko, imel več naklonjenih volivcev kot republikanska stranka, popularno imenovana GOP.

Hipotetična “Patriotska stranka”, ki bi jo vodil nekdanji predsednik Donald Trump, bi imela podporo skoraj četrtine volivcev – 23 odstotkov, s čimer bi GOP z le 17 odstotki padla na tretje mesto, kaže nova anketa Just the News s Scottom Rasmussen. Presenetljiv rezultat raziskave je bil objavljen prav v času, ko naj bi podpora republikancev v senatu nezaupnici Trumpu hitro upadala.

Tako bi se prerazporedili glasovi
Trumpova tretja stranka bi lahko izzvala ključne “šahovske premike” v ameriški politiki. S podporo 46 odstotkov registriranih volivcev na novi anketi bi demokrati izkoristili prednosti zlomljene opozicije in se utrdili kot prevladujoča stranka v državi – tudi brez večinske podpore. Med “zelo konservativnimi” volivci – ki sestavljajo nesorazmerno velik blok znotraj republikanskega primarnega volilnega telesa – stranka Trumpa strmoglavi GOP s 55 na 24 odstotkov. Če bi Trump ostal v GOP, mu široko vodstvo med visoko motiviranimi volivci daje velik vpliv na usmeritev stranke v boju proti t.i. “establishment republikancem”. Njegova zmes konservatizma s populizmom in nacionalizmom mnogim od omenjenih v stranki ne diši, a je njegova podpora previsoka.

Kljub Trumpovemu uspehu na nedavnih predsedniških volitvah, ko je pridobil veliko manjšinskih glasov, pa bi se glasovi omenjenih enakomerno porazdelili med GOP in Trumpovo stranko.

Aleš Ernecl