fbpx

Kaj se plete med Hillary Clinton in moškim z imenom Mohammad?

Hillary Clinton (Foto: epa).

Študija priznanega Washington Posta razkriva najbolj verjetna imena ljudi, ki donirajo ameriškim kandidatom za predsednika države. Najbolj pretresljivi so rezultati raziskave pri Hillary Clinton. Tri najpogostejša imena, ki ji donirajo, so Mohammad, Liz in Juan. 

Od leta 1965, ko so v ZDA sprejeli zakon o imigracijah in nacionalnosti, se je populacija v državi od prvotnega večinskega prebivalstva z britanskimi koreninami močno spremenila. Vse več priseljencev ne prihaja iz Evrope, pač pa iz drugih koncev sveta.

Ameriška vlada migracije z mnogimi programi še podpira, kar pa posledično pomeni tudi večjo politično moč določenih etničnih skupin. To se dobro kaže tudi v trenutni predsedniški kampanji. Priseljenci, ki so v državo prišli po letu 1962, pa v največjem številu podpirajo Hillary Clinton. To dokazuje tudi omenjena študija imen donatorjev.

Pri drugih kandidatih imena, bolj značilna za Američane
V primeru drugega kandidata demokratske stranke, Bernieja Sandersa, so najpogostejša imena Karl, Ian in Aaron, kar nakazuje na to, da je Sandersa v večji meri podpirajo ameriški volivci, piše spletna stran Breitbart. Tudi na republikanski strani lahko opazimo za Američane značilnejša imena. Najverjetnejši donatorji Donalda Trumpa so tako ljudje po imenu Bobby, Curtis in Kent, pri kandidatu Tedu Cruzu pa so to Billy, Gene in Travis. Johnu Kasichu verjetno najpogosteje donirajo ljudje po imenu Glen, Rodney in Martin.

Clintonova v javnosti ne uporablja besedne zveze: radikalni islam
Rezultati raziskave niso presenetljivi in lepo kažejo, v katerih skupnostih imajo kandidati največjo podporo. Clintonova se je namreč večkrat sama povezovala z islamom, med obiskom Pakistana je tudi sama nosila hijab, nikoli pa ne uporablja besedne zveze radikalni islam. ”Bodimo si na jasnem. Islam ni naš nasprotnik. Muslimani so miroljubni in tolerantni ljudje ter nimajo nobene veze s teroristom,” je dejala v enem izmed svojih govorov le teden dni po krvavih napadih v Parizu.

Nasprotno se z republikansko stranko identificira le enajst odstotkov muslimanov v ZDA. Izračuni kažejo, da bo s trenutnim tempom priseljevanja leta 2020 v Ameriki sicer že več kot 6,2 milijona muslimanov, kar bo predstavljalo velik del volivcev.

M. G.