fbpx

Kaj se je zgodilo s Švedom, ki je rešil 30 tisoč madžarskih Judov – Ruske oblasti ne želijo razkriti dokumentov!

Raoul Wallenberg (foto: epa)

Raoul Wallenberg je znan po tem, da je rešil 30 tisoč Judov, njegovi potomci pa ne vedo, kako, kdaj ali zakaj je umrl. 75 let po tem, ko je mladi švedski diplomat Raoul Wallenberg začel z misijo reševanja budimpeških Judov, njegovi potomci še vedno nimajo odgovorov, kaj se je z njim pravzaprav zgodilo. Zato bodo ta teden odpotovali v Stockholm in zahtevali, naj vlada končno naredi nekaj več in jim pomaga izvedeti resnico.

“Želim konkretne odgovore na konkretna vprašanja,” je dejala Marie von Dardel-Dupuy, nečakinja mladega arhitekta in poslovneža, ki je v drugi svetovni vojni pogumno rešil življenje mnogim Judom. Nečakinja, ki sicer živi v Švici, je za Guardian dejala, da je bil “dober človek, ki se ni bal narediti nečesa nemogočega. Zasluži si, da vemo, kaj se je z njim zgodilo. Njegova zgodba je nedokončana in tej skrivnosti je treba narediti konec”.

Vprašljivo je že to, da ni bilo nobene uradne objave o usodi Wallenberga, ki je postal častni državljan štirih držav in je bil predmet številnih knjig in filmov. V začetku leta 1945 pa je izginil v sovjetskem zaporniškem sistemu, kjer, kot se domneva, je tudi umrl.

Njegove nečakinje s pismom za predsednika Rusije, naj razkrije dokumente v povezavi z Wallenbergom. (Foto: Twitter)

Že leta se trudijo priti resnici do dna
Že leta se družina skupaj z zgodovinarji trudi priti do oblasti v Rusiji, da bi dobila podatke, a ji jih te niso želele dati, prav tako so zavestno zavajale raziskovalce na tem področju. Susanne Berger, ameriška zgodovinarka, ki je delala s skupino, ki je raziskovala usodo Wallenberga, je prepričana, “da imajo Rusi pomembne informacije, ki jih ne želijo deliti. A Švedska se ne potrudi dovolj, da bi pridobila te dokumente”. Bergerjeva bo tako z Von Dardel-Dupuyevo 25. septembra obiskala zunanje ministrstvo v Stockholmu.

Še bolj so domači skeptični glede njegove smrti, ker so dobili neke dokumente, ki nakazujejo, da je bil Wallenberg živ še šest dni po njegovem “uradnem datumu smrti”. “Nejasno je, zakaj še vedno ne želijo razkriti dokumentov, kaj torej skrivajo?” se sprašujejo domači.

Lana Božič