fbpx

Kaj skriva Hillary v svoji e-pošti?

Hillary Clinton (foto: epa)

State Department je zadal pomemben udarec predsedniški kandidaturi Hillary Clinton, ko je v petek priznal, da kljub sodnemu nalogu dela njene elektronske pošte ne bodo dali v javnost. Obveščevalci so namreč zahtevali, da se ga označi kot strogo zaupnega.

V ponedeljek bodo v Iowi potekala strankarska zborovanja za izbiro predsedniških kandidatov in največji problem Clintonove pri volivcih je bil že doslej pomanjkanje zaupanja. Če bi zaradi preiskave elektronske pošte prišlo do vložitve kazenske ovadbe, pa bi bilo njene predsedniške kandidature konec.

Pravni strokovnjaki v ZDA menijo, da se to najverjetneje ne bo zgodilo, vsaj glede na to, kar je bilo doslej razkrito. Vendar pa zvezni preiskovalni urad FBI nadaljuje preiskavo, poteka pa tudi notranja preiskava State Departmenta, kdaj je bila na sporno elektronsko pošto z zasebnega strežnika Clintonove dodana oznaka zaupno.

Dokumenti vsebujejo zaupne informacije
Tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby je povedal, da gre za 22 posameznih elektronskih sporočil na skupno 37 straneh, ki jih je Hillary Clinton poslala z zasebnega strežnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Clintonova je v času vodenja State Departmenta uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte. Trdila je, da tam ni bilo nič uradnega oziroma zaupnega. Sodišče je ukazalo objaviti vso elektronsko pošto.

“Ti dokumenti niso bili označeni kot zaupni v času, ko so bili poslani,” je zatrdil Kirby in dodal, da je bilo šele pred načrtovano javno objavo ugotovljeno, da vsebujejo zaupne informacije. Poudaril je, da so ameriške obveščevalne službe zahtevale, naj se dokumentom doda oznaka zaupnosti.

V. V., STA