fbpx

Kaj vse bi se lahko še zgodilo: Londonski teroristi skušali najeti 7,5 tone težek tovornjak

(Foto: iStock)

Napadalci, ki so pred tednom dni izvedli teroristični napad v Londonu, so sprva skušali najeti 7,5 tone težek tovornjak, da bi izvedli napad, je v petek sporočila londonska policija. Med preiskavo so v kombiju, ki so ga v napadu uporabili, našli še več molotovk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je sporočila, da so v kombiju našli več vinskih steklenic, ovitih v blago, ki so bile napolnjene z vnetljivo tekočino. Trije napadalci so pred enim tednom s kombijem sprva zapeljali v pešce na Londonskem mostu, nato pa z noži zabadali ljudi na bližnji tržnici Borough. Napad je terjal 8 žrtev, skoraj 50 je bilo ranjenih.

Eden od napadalcev, Khuram Shazad Butt, je skušal nekaj ur pred napadom najeti večji tovornjak, ampak so njegovo prošnjo zavrnili, ker plačilo ni bilo izvedeno. Zato so se napadalci najverjetneje odločili za alternativni načrt s kombijem, so še sporočili s policije.

Preiskava terorističnega napada še naprej v polnem teku
Policija je v petek objavila tudi fotografijo 30 centimetrov dolgega keramičnega kuhinjskega noža rožnate barve, kakršne so uporabili napadalci. Ob tem so pozvali javnost, da z njimi deli informacije o izvoru teh nožev. Policija je v okviru preiskav do sedaj preiskala že prostore na 12 lokacijah in aretirala 18 ljudi. V priporu jih je ostalo še pet, 13 pa so jih izpustili na prostost.

J. F., STA