fbpx

Kaj vse nas še čaka: Hidžab za policiste, vojake in gasilce

Foto: YouTube

Švedske oborožene sile in gasilci se bodo pridružili policistom in dovolili, da hidžab postane del njihovih uniform.

Hidžab je tradicionalno pokrivalo za glavo, naglavna ruta, ki jo nosijo ženske. Medtem, ko v nekaterih evropskih državah uvajajo prepovedi nošenja muslimanskih oblačil, so se na Švedskem odločili, da jih vključijo kar v del uniform nekaterih delavcev, kot so policisti, vojaki in gasilci.

Države, ki trenutno omejujejo ali prepovedujejo burke, so Francija, Belgija, Nizozemska, Italija, Španija in Švica. Avstrija je uvedla zakonsko prepoved pred nekaj dnevi, prav tako Danska. Burka je sicer najbolj konservativna izmed vseh islamskih tančic, medtem ko je hidžab ruta, kjer je obraz odkrit.

Prvo takšno tančico, ki je postala del uniforme policistk, je leta 2011 oblikovala Iman Aldebe. Oblasti so se takrat odločile za nakup, policijske tančice pa so že v uporabi. Zdaj je oblikovalka naredila še vojaški hidžab in takšnega za gasilce. Ko jih bodo preizkusili oz. testirali, bodo tudi te začeli uporabljati, piše medij Speisa. Kot je dejala oblikovalka, imajo vsi navedeni zelo pozitiven odnos do novih hidžabov.

B. O.