fbpx

Kako bo predsednik Asad ponovno prevzel celotno Sirijo

Foto: epa

Sirski predsednik Bašar al Asad je obljubil, da bodo sirske vladne sile ponovno prevzele nadzor nad celotno Sirijo. A to bi lahko trajalo dolgo časa, je opozoril v intervjuju za francosko AFP. Asad celotno krivdo za begunsko krizo sicer pripisuje Evropi. 

Asad je v intervjuju zatrdil, da je končni cilj njegove vlade ponovno zavzetje celotne Sirije, “ne glede na to, ali to lahko storimo ali ne”. Predsednik sicer podpira mirovne pogovore, a je dodal, da pogajanja ne pomenijo konca boja proti terorizmu.

Zavzetje celotne države lahko terja “visoko ceno”
Če bo njegovim silam uspelo prekiniti dobavne poti opozicije iz Turčije, Jordanije in Iraka, bi lahko vlada svoj cilj dosegla v manj kot letu dni. A če temu ne bo tako, bo ponovno zavzetje celotne države trajalo precej časa in bo treba “plačati visoko ceno”. Obsežna območja Sirije sicer trenutno obvladujejo uporniške sile in džihadistične skupine, kot sta Islamska država in Fronta al Nusra.

Asad: Pogajanja ne pomenijo konec boja proti terorizmu
Sirski predsednik je zatrdil, da njegova vlada že od začetka krize v Siriji verjame v pogajanja in politične rešitve. A po njegovem mnenju to, da se pogajajo, še ne pomeni, da bodo prenehali z bojem proti terorizmu. Sirska opozicija in njeni podporniki od vlade v Damasku zahtevajo, naj preneha s silovito ofenzivo proti upornikom na območju Alepa na severu Sirije.

Ofenziva na območju Alepa je v zadnjih dneh z domov pognala več deset tisoč ljudi, ki so se podali proti Turčiji, kar bi lahko še dodatno okrepilo begunsko krizo. Tako bi se lahko na pot v Evropo podalo še več beguncev.

“Kriva je Evropa”
Asad je krivdo za begunce pripisal Evropi. Po njegovem prepričanju so evropske vlade odgovorne za migracije, saj dajejo teroristom kritje, proti Siriji pa so uvedle sankcije. Vlade evropskih držav je zato pozval, naj zagotovijo pogoje, da bi se sirski begunci lahko vrnili domov.

Asad je zavrnil najnovejše očitke Združenih narodov, da je njegova vlada z “iztrebljanjem” zapornikov v svojih zaporih zakrivila vojne zločine. Sirski predsednik trdi, da so očitki “spolitizirani” in da ne temeljijo na dokazih.

Pogovor Asada z AFP je sicer prvi intervju sirskega predsednika, potem ko so prejšnji teden prekinili pogajanja med njegovo vlado in opozicijo v Ženevi. Za uspešen ponovni zagon mirovnih pogovorov pa je skupina visokih predstavnikov 17 držav danes v Münchnu dosegla dogovor o ambicioznem načrtu za končanje sovražnosti v Siriji v tednu dni in okrepitvi dostopa za humanitarno pomoč.

N. K., STA