fbpx

Kako integrirati migrante? Švedi bi jim zgradili kar kamelji center!

Foto: EPA. Slika je simbolična.

Skupina poslovnežev želi v Göteborgu na Švedskem odpreti center s kamelami, za katerega so zbrali že 1,5 milijona švedskih kron. Čeprav še nimajo gradbenega dovoljenja, so del sredstev že porabili za nakup ograje in gradbene opreme, uvozili pa so tudi že na stotine litrov kameljega mleka iz arabskih držav. Kamelji center ima podporo regionalne vlade v Götalandu, poročajo švedski mediji. Idejni vodja Geza Nagy trdi, da si je projekt zamislil kot primer kulturne integracije in naj bi, ko bo zgrajen, zaposloval do 20 ljudi. Nagy upa, da bodo njegov kamelji center privabil obiskovalce z vsega sveta.

“Na Švedskem vlada veliko zanimanje za kamele, enako je tudi v tujini. Pričakujemo turiste z vsega sveta, tudi z Japonske in Kitajske,” Gezo Nagyja citira švedska televizija SVT News. Ideji niso naklonjene samo lokalne oblasti, pač pa tudi država, ki je zagotovila pol milijona švedskih kron v obliki integracijskih sredstev.

Čeprav Nagy še nima gradbenega dovoljenja, predstavniki nesojenega kameljega centra že pošiljajo svoje ljudi na ekskurzije v številne države, kot je Kazahstan. Od tam in drugih evropskih držav so na Švedsko uvozili kamelje mleko, ki je na prodaj v specializiranih trgovinah, pri projektu pa sodeluje tudi Malin Larsson, svetnik Stranke zelenih v mestu Skara.

Larsson verjame, da kamelje mleko zdravi avtizem, tuberkulozo, diabetes in bolezni ledvic, kar kamelji center oglašuje na svojih orjaških reklamnih panojih. Larsson je aktiven tudi v skupini na Facebooku z imenom “Hočem kamelje mleko ZDAJ“. Naletel je na ostre kritike uprave za hrano in zdravila, ki meni, da so plakati nezakoniti, saj kamelje mleko ni odobreno kot zdravilo.

Številni pa kamljemu projektu nasprotujejo, med njimi viden obraz švedske desnice Bert Karlsson, ki je idejo javno označil za “prekleto neumno”. Toda Nagy ostaja optimističen, saj verjame, da njegove kamelje sanje potrebujejo samo pomoč davkoplačevalcev, da bi s projektom začel mastno služiti.

L.S.