fbpx

Kako je Donald Trump premagal zvezdniškega raperja Eminema

Foto: epa

Oktobra lani je raper Eminem na štiriminutnem posnetku, namenjenemu hip hop nagradam BET, kot že nič kolikokrat popljuval ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zvezdniški pevec je to storil tik pred izidom novega albuma Revival. Očitno je mislil, da bo z napadi na Belo hišo povečal prodajo, saj je bil navajen, da se njegovi albumi prodajajo v nakladah, ki presegajo milijon izvodov. A zgodilo se je nekaj nepričakovanega, piše Mario Nakić v Liberalu.

Prvi teden prodaje albuma, bilo je tik pred božičem, jih je prodal (v glavnem v digitalni obliki) zgolj 267.000, kar je najmanj v njegovi karieri, manj od njegovega prvega albuma za veliko izdajateljsko hišo leta 1999 (283.000 izvodov). Na znameniti glasbeni lestvici Billboard je bil prvi teden sicer na prvem mestu, a je že takoj naslednji teden padel na drugo. Rezultat je bil, da se je Revival v prvih dveh tednih po izidu prodajal trikrat slabše od njegovega zadnjega albuma leta 2013. Kaj se je zgodilo?

Eminem že dve leti bije verbalno vojno z Donaldom Trumpom. V svojih zadnjih treh singlih, s katerimi je napovedoval Revival, je bil politično zelo angažiran in je napadal ameriškega predsednika. V omenjenem posnetku pred nagradami BET je dejal: “Vsa čast Obami, saj imamo zdaj kamikazo, ki bo povzročila nuklerani holokavst. (…) Rasizem je edina stvar, pri kateri je fantastičen. Na ta način odstrani svojo lupino, kajti on je pomaranča.”

Spravil se je tudi na Trumpove volivce
Trumpu je zameril, ker je napovedal zmanjšanje davkov. Tako je dejal: “Dela iste stvari, zaradi katerih je napadal Hillary, zdaj je v tem še veliko slabši.” Napadal je sicer že Georgea Busha, kar pa ni vplivalo na prodajo. Pri Trumpu se je očitno zataknilo. Še posebej zato, ker je neposredno poniževal Trumpove pristaše: “Če je kateri od njegovih volivcev moj oboževalec, bom naredil mejo v pesku: ali si z mano ali si z njim. Če se ne moreš odločiti, kdo od naju ti je bolj všeč in če ne veš, na katero stran se moraš postaviti, bom storil to namesto tebe. J**i se!”

Eminem je s tem naredil hudo napako. Njegovi oboževalci prihajajo od drugod, kot oboževalci raperja 50 Cent ali drugi. Po raziskavah je Eminem najbolj priljubljen v notranjosti ZDA, na območjih z manjšimi ruralnimi mesti. Torej tam, od koder prihaja tipičen volivec Donalda Trumpa. In ti so mu zdaj obrnili hrbet in bojkotirajo nakup albuma Revival.

Eminem razočaran, ker Trump na njegove provokacije ni odgovoril
Eminema je še posebej razjezilo, da se Trump, ki rad tvita, na družbenih omrežjih sploh ni odzival na provokacije in žalitve. “Bil sem zelo jezen in še vedno sem jezen. (…) Pričakoval sem, da bo nekaj rekel, pa ni rekel ničesar,” je potožil Eminem. In medijski mainstream ga je slavil.

Zakon prostega trga pokazal svojo moč
Eminem se je spustil v bitko s Trumpom in jo je očitno izgubil. Tudi drago jo je plačal; njegov album se ne prodaja, kot je pričakoval. Trg je presodil in razglasil zmagovalca, Donalda Trumpa. Eminem očitno ni dovolj resno vzel tistega zakona prostega trga, ki pravi: “Ne ponižuj in omalovažuj svojih kupcev.”

Jože Biščak