fbpx

Kako je lahko Češka v tako kratkem času ekonomsko dohitela in prehitela Španijo?

Češka je prehitela Španijo po višini BDP na prebivalca (Foto: epa)

V preteklosti je oznaka “češko” pomenilo nekaj negativnega, a Češka vse bolj dokazuje, da je po padcu komunizma napredovala bolj kot večina držav v Evropi. Španija pa po višini BDP vse bolj tone, saj ji grozi, da jo bodo po višini BDP na prebivalca prehitele tudi Slovenija, Estonija in Litva.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je Češka soočila s padcem komunizma, dosegala pa je zgolj dve tretjini proizvodnje v Španiji. Po treh desetletjih razvoja pa je Češki uspelo prehiteti Španijo po višini BDP na prebivalca. Estonija, Litva in Slovenija se vse bolj približujejo temu, da bodo Španijo ravno tako prehitele.

Po podatkih Eurostata je omenjena situacija zelo dober prikaz, kako je finančna konsolidacija leta 2008 vplivala na zmanjšanje razlik med državami. “To je vsekakor odraz krize in še bolj pomembno – njihovih omejevalnih ukrepov,” so zapisali na El Paisu. Vse od razpada nepremičninskega trga v Španiji, se je Španija pričela vse bolj oddaljevati od sodelovanja z severnoevropskimi državami. Višina proizvedenega bruto domačega proizvoda pa je postala primerljiva s Francijo in Italijo.

BDP Španija upada. Po višini BDP jo je prehitela Češka, kmalu pa jo bo dohitela tudi Slovenija (Foto: Eurostat)

Vsekakor ostaja dejstvo, da je Španija v zadnjih 30 letih svoj BDP povečala za 50 odstotkov. Vendar pa se je BDP v številnih drugih državah veliko bolj povečal, medtem pa se je luknja v višini BDP na prebivalca med Nemčijo in Španijo povečala kar na 25 odstotkov, kar pomeni, da so Nemci za četrtino bogatejši od Špancev. Sprva je bil pred finančno krizo leta 2007 takratni premier José Luis Rodríguez Zapatero (Socialni demokrat) precej optimističen, ko je Španija prvič prehitela Italijo, kar pa je drastično spremenilo sliko ob zlomu nepremičninskega trga. Kot se je kasneje izkazalo Španija ni nikoli prehitela Italije.

Foto: epa

Po ocenah OECD je Češka, kot smo že omenili presegla BDP Špancev. Strokovnjaki se sprašujejo, kako je možno, da je država tako hitro napredovala, medtem ko je še 30 let nazaj češki BDP znašal le dve tretjini španskega. Pravijo, da je Češka uspela predvsem na račun sodelovanja z nemškimi podjetji in odpiranjem njihovih podružnic na češkem ozemlju – podobno kot Slovenija, ki je prav tako precej gospodarsko odvisna od Nemčije.

Čehi beležijo rekordno nizko brezposelnost in visoko izobraženost prebivalcev
O češki zgodbi o uspehu pričajo tudi nekateri drugi dejavniki, denimo brezposelnost, ki je tam rekordno nizka – pred epidemijo koronavirusa je znašala tri odstotke, medtem ko je v Španiji brezposelnih kar 16 odstotkov ljudi. Varnost zaposlitve na Češkem je veliko bolj stabilna, kar posledično prinaša manjšo neenakost med prebivalci. Po drugi strani je na Češkem veliko višji delež mladih s podiplomsko izobrazbo.

Sara Rančigaj