Kako je Slovaška do danes ostala edina država EU, v kateri boste zaman iskali mošejo

Slika je simbolična (Foto: Wikimedia Commons)

Leta 2016 so na vrhuncu migrantske krize poslanci z dvotretjinsko večino izglasovali spremembo zakona, po kateri morajo imeti verske skupnosti vsaj 50 tisoč članov, da bi jih priznala država in, da bi lahko vzpostavljale versko infrastrukturo. S tem so ciljali zlasti na muslimane, ki jih je v državi največ 5 tisoč in do danes je Slovaška ostala edina država EU, v kateri ne boste našli mošeje.

Od leta 2016 je na Slovaškem z zakonom preprečeno, da bi islam postal s strani države priznana vera. Takrat je dve tretjini poslancev, vključno z opozicijo, podprlo zakonodajni predlog vladne Slovaške nacionalne stranke, ki zahteva, da imajo verske skupnosti v državi vsaj 50 tisoč članov, da lahko ustanavljajo svoje šole, dobijo državne subvencije ali vzpostavljajo drugačno versko infrastrukturo. Zakon je pred tem zahteval 20 tisoč vernikov, glede na uradne vire pa so po poročanju Voice of Europe s spremembo ciljali predvsem na muslimane, ki naj bi jih bilo v državi največ 5 tisoč. “Islamizacija se začne s kebabom in na ta način že poteka v Bratislavi. Sprijaznimo se, s čem se lahko soočimo v petih do desetih letih,” je povedal predsednik SNS Andrej Danko leta 2016 in dodal: “Moramo storiti vse, kar je v naši moči, za zagotovimo, da v prihodnosti na Slovaškem ne bo mošej.”

Slovaška ostaja edina država EU, kjer ni mošeje
Slovaška tako ostaja edina država Evropske unije, kjer še danes ni mošeje. Muslimani se združujejo v najetih hišah in začasnih molilnicah. Takratni predsednik vlade Robert Fico je v tistem času v intervjuju povedal: “Oprostite, islam nima mesta na Slovaškem. Dolžnost politikov je, da o teh stvareh govorimo jasno in odprto. Ne želim si, da bi bilo tukaj več deset tisoč muslimanov.” Na vrhuncu migrantske krize je notranji minister komentiral: “Želimo pomagati Evropi pri migracijskih težavah. Lahko sprejmemo 800 muslimanov, ampak, če ne bomo imeli mošej na Slovaškem, kako se bodo muslimani integrirali, če jim ne bo všeč tukaj?”

Foto: epa

Rimsko katoliški cerkvi pripada največ Slovakov
Glede na zadnji popis prebivalstva, so omenjen zakonski pogoj izpolnile Rimsko katoliška cerkev, ki ji pripada kar 70 odstotkov prebivalcev, protestantska Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi, Grška katoliška cerkev, Krščanska reformirana cerkev in Pravoslavna cerkev.

Rok Krajnc

 • Olga101

  Islam NE sodi v Evropo! Je divjaška, nasilna ideologija, ki z vero nima nič! Kamor pride islam, prinese s sabo nasilje, izključevanje in zatiranje človekovih pravic!

 • Van Der Waals

  NAM PA CIGANI KOMUNIST JANKOVIČ ZGRADI MOŠEJO!! PEZDE!!!

 • DMB

  Kebab začetek, hm dobra ideja bom kar svinjsko meso uporabu……. za vsak slučaj

 • Winstonblue

  Pri nas jih pa levaki podpirajo, da imajo volilno bazo, ker od normalnih državljanov jih nihče več ne jemlje resno.

 • mona lisa

  Islam ne sodi v Evropo. Sami imamo dovolj revnih in pomoči potrebnih ne da še redimo muslimanske teroriste, brezdelneže in posiljevalce.

 • cosmosjasnovidec

  Slovaški ne diktirajo podkupljeni čefutarji kot v Ljubljani kjer so vsi posrani copatarska prašičja svinja napihnjeni “janković”.
  Če niso ljubljančani bili v stanju,da preprečijo gradnjo te svinjske teroristečno pedofilske greznice naj sedaj kar zaprejo goflje posranci strahopetni in to prenašajo ne pa,da cvilijo ter jočejo po internetu cmizdravci kdo jim je pa kriv.
  —————————————————————————————————————-
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  —————————————————————————————————————-

  • Rožle

   A si ob nedeljah tut kar v nočni varnostni službi ..?

 • Minovak

  Tudi pri nas ne bi bilo nobene mošeje, če ne bi bili na oblasti rdeči fašisti, ki bi za nekaj cvenkov, prodali lasten narod, enako kot so med in po 2. vojni. Vsi, ki so jih volili ali bi jih še, so brezkompromisno – narodni izdajalci, nevredni, da dihajo naš zrak.