fbpx

Kako v evroobmočju bogatijo le nekatere države

Foto: STA

Razlike med državami v evroobmočju se povečujejo – tudi v razvoju oziroma bogastvu. Južnoevropske države pri tem očitno zaostajajo, so pokazale raziskave.

Raziskava nemškega investicijskega podjetja Flossbach von Storch je pokazala, da med severnoevropskimi in južnoevropskimi državami obstajajo velike razvojne razlike, ki se še povečujejo.

Najslabši zopet Grki
Na področju dobrin, kot so nepremičnine, delnice, umetnine in draga vina, so številke pokazale, da je v letu 2015 bogastvo v Nemčiji in Avstriji v primerjavi z letom prej naraslo za več kot 7 odstotkov. To je še enkrat več kot v Italiji in Španiji, medtem ko je splošno bogastvo v Grčiji upadlo za več kot 4 odstotke. Porast cen nepremičnin je največji implikator rasti, te pa so se najbolj povišale v Nemčiji, in sicer za 6 odstotkov.

Tovrstne razlike v bogastvu v 19-članskem evroobmočju vodijo do številnih političnih napetosti. V južnih državah so cene nepremičnin izrazito nižje, zato so njihove banke v znatno težjem položaju, saj imajo zavarovane številne nepremičnine in poslovne objekte, poroča Jutarnji list.

Nekaterim se obetajo konstantno slaba obdobja
“Do leta 2006, ko je na nepremičninskem trgu prišlo do napihnjenega balona, so imele južne države dovolj zagona, sedaj pa se nahajajo v podobni situaciji kot Japonska,” je dejal Thomas Mayer, vodja raziskovalnega projekta. Japonska se namreč že dolgo bori s stagnirajočim gospodarstvom in vse večjim državnim dolgom. Nekateri ekonomisti zato opozarjajo, da čaka nekatere države v Evropi podobna usoda. “Države na severu Evrope niso imele tako močne inflacije, zato so bolje prišle skozi,” še dodaja Mayer. Te ugotovitve je potrdila tudi Evropska centralna banka – razlike med državami v evroobmočju se povečujejo in ne zmanjšujejo, kot je bilo zamišljeno ob uvedbi skupne valute.

M. P.