fbpx

Tako nas bodo na kolena spravili teroristi

Foto: epa

Nobena skrivnost ni, da veliko nezakonitega orožja prihaja z Balkana, predvsem iz držav bivše Jugoslavije. Skrajneži, ki so odgovorni za poboje v Parizu, so uporabljali prav tako orožje. Trgovina na črno z nezakonitim orožjem, ki prihaja z Balkana, zato predstavlja resno varnostno tveganje za celotno Evropo.

V napadu v Parizu sta bili med drugim uporabljeni tudi dve avtomatski puški Zastava M-70, puški, ki so jih uporabljali v Jugoslaviji. Kot smo že poročali, so več avtomatskih pušk kalašnikov, s katerimi so pobijali v Franciji, proizvedli v orožarski tovarni Zastava v srbskem Kragujevcu še pred razpadom Jugoslavije. Sled orožja iz napada na satirični časopis Charlie Hebdo se je prav tako končala na Balkanu, poroča Deutsche Welle.

Iz jugoslovanskih vojašnic v roke teroristov
Po vojnih obračunih, ki smo jim bili priča ob propadu Jugoslavije, in po ropanju raznih skladišč orožja je večina jugoslovanskega orožja končala na evropskem črnem trgu. Cene se razlikujejo od države do države, je pa možno puško kalašnikov dobiti za dokaj majhen znesek – od 500 do 2000 evrov.

Študije so pokazale, da večina nezakonitega orožja, ki kroži po Evropi, prihaja iz balkanskih držav, kot so Hrvaška, Srbija, Bosna in Albanija. Očitno imajo vse te države hude težave z nadzorom nezakonitega orožja, raziskovalci pa pravijo, da je v teh državah več nezakonitega kot zakonitega orožja.

Za ilegalno orožje veliko povraševanja
Burim Ramadani z inštituta v Prištini je dejal, da so balkanske države še vedno šibke in so zato lahka tarča terorističnih skupin, ki potrebujejo večje zaloge nezakonitega orožja. Drug vir je povedal, da so teroristi dobre stranke, saj jim za nakupe orožja nikoli ne manjka denarja, zanj pa so pripravljeni plačati tudi večje vsote denarja, kot je to na trgu običajno.

Balkan – raj za prodajo nezakonitega orožja
Število nezakonitega orožja na Balkanu je ogromno. Na srbskem notranjem ministrstvu pravijo, da naj bi bilo samo v Srbiji med 200.000 in 800.000 kosi nezakonitega orožja. Na Kosovu naj bi ta številka dosegala 450.000 kosov, v Bosni in Hercegovini pa kar 750.000 kosov.

Veliko tega orožja lahko razne skupine iz podzemlja v manjših enotah pretihotapijo v Evropo, kjer pa je na voljo vsem, ki si ga želijo kupiti, tudi teroristom.

A. R.