Kako so talibanom pri zavzetju Kabula pomagali tehnološki velikani, ki Trumpa še vedno cenzurirajo

Foto: epa

Talibani so se pri zavzetju Kabula izdatno posluževali Twitterja in WhatsAppa. Džihadisti se namreč pri obveščanju afganistanskega prebivalstva poslužujejo platform družbenih medijev. Kako dvolično: spletni giganti po eni strani nudijo prostor teroristom, po drugi pa še vedno blokirajo Donalda Trumpa. 

Družbena omrežja talibani uporabljajo za širjenje svoje propagande in vzpostavitev nadzora nad Kabulom. Z njimi so si pomagali tudi konec tedna pri vdoru v afganistansko prestolnico. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihullah Mudžahid je v ponedeljek tvitnil, da prebivalci pozdravljajo talibane in da so “razmere v Kabulu pod nadzorom”. Džihadistična organizacija pa je uporabila WhatsApp za posredovanje podobnega sporočila prebivalcem Kabula ob vstopu v mesto, poroča The Washington Free Beacon

V zadnjih dneh so talibanski voditelji razpošiljali številke WhatsAppa, na katere lahko uradniki afganistanskega režima oziroma vojaki pokličejo in se pogajajo glede svoje predaje. Znano je, da so talibani v tednih po umiku ameriških vojakov s strani Joeja Bidna preplavili Afganistan in brez večjega upora zavzeli velika mesta. Pentagon je v nedeljo v Afganistan sicer napotil dodatnih tisoč vojakov za pomoč pri evakuaciji, ko so Američani in Afganistanci dobesedno preplavili mednarodno letališče Hamid Karzaj v Kabulu.

Talibani (Foto: epa)

Talibani so spletne platforme, kot sta Twitter in WhatsApp, uporabljali vrsto let z namenom obveščanja javnosti, vendar pa je v zadnjem tednu uporaba platform močno narastla. WhatsApp so pri tem uporabili za razglasitev novih pravil za prebivalce Kabula. Mudžahid je v ponedeljek tvitnil opozorilo pred ropanjem in nepooblaščenim ustrahovanjem afganistanskih uradnikov. Talibanska “komisija za pritožbe” pa je objavila številke WhatsAppa, da bi jih prebivalci mesta lahko poklicali, če bi se soočali s kakršnimi koli “grožnjami”.

Talibani prek spletnih platform redno sporočajo novice
Prav tako so vzpostavili sistem za klice v sili tudi prek aplikacije. Twitter in Facebook, ki posedujeta WhatsApp, sta članom ISIS-a redno blokirala dostop do njunih platform. Vendar pa, kot kaže, spletna mesta talibanom omogočajo, da posredujejo sporočila brez težav. Tiskovna predstavnica Twitterja pa je ob tem zatrdila, da “proaktivno odstranjujejo vsebine, ki kršijo njihova pravila uporabe”. A kot kaže pri Twitterju, talibane in njihovo ravnanje ne dojemajo kot “grožnjo in spodbujanje terorizma”, kar je zanimivo. 

Twitter je povsem povozil načela demokracije, ko je z ukinitvijo računa poskušal utišati predsednika ZDA Donalda Trumpa. (Foto: epa)

Pri Facebooku pa so zatrdili, da bodo sprožili ukrepe proti računom, ki jih vodijo afganistanske skupine, podvržene sankcijam, vendar konkretnih primerov niso želeli komentirati. Več talibanskih tiskovnih predstavnikov že leta upravlja z računi na Twitterju in redno sporoča novice, ki se nanašajo na pogajanja in regionalne bitke. Na računih so pogosto objavljene fotografije in videoposnetki s prvih bojnih linij, ki jih zatem kopirajo in delijo talibanom naklonjeni računi na tej platformi. Še posebej pomenljivo pa je dejstvo, da ima zgolj 15 odstotkov Afganistancev dostop do spleta.

Hinavščina brez meja: spletni velikani še vedno blokirajo Trumpa, teroristom pa omogočajo uporabo njihovih platform
Zato se zdi skrajno dvolično, da že omenjene platforme že leta ne sankcionirajo in nudijo prostor neki teroristični organizaciji, po drugi strani pa so si drznile ukiniti račune nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Govora je o “izbrisu” ameriškega predsednika in o ekstremno levičarski “kulturi izključevanja”, ki je ukleščila ne le ZDA, marveč celoten zahodni svet. Nad potezo spletnih velikanov so bili zgroženi številni svetovni politiki. Na milijone Trumpovih nasprotnikov in sovražnikov pa je od navdušenja nad to sporno potezo tehnoloških velikanov (Big Tech) doživljalo pravo ekstazo. In Trump je še vedno blokiran, kar je navadna hinavščina.

Domen Mezeg