fbpx

Kako vam okoljevarstveniki lažejo – ko si je Veliki avstralski koralni greben opomogel, so o njem nehali poročati

Veliki koralni greben (foto: Wikipedia)

Veliki avstralski veliki koralni greben (The Great barrier reef), za katerega je bilo videti, da počasi umira, je bil več desetletij tema okoljevarstvenih publikacij, ki so v javnost pošiljale slike umirajočih koral. Ko je ozdravel, se je poročanje ustavilo.

Nihče ne zanika, da se segrevanje ozračja ne dogaja, res malokdo trdi, da nima človeštvo nič pri tem. A treba je priznati, da v tem trenutku ni prostora za okoljevarstveni alarmizem, ki ga skupaj z znanstveniki in mediji ustvarja predvsem skrajna levica, ki bi rada uničila kapitalistični sistem, ki je svet v le 50 letih naredil bogatejši kot kadarkoli. Poročanje o Velikem avstralskem koralnem grebenu je izvrsten primer, ki kaže, kako sistematično vas zavajajo.

Preberite še: Ne le 8. marec – okoljevarstveniki po vsem svetu delajo več škode kot koristi

O velikem koralnem grebenu smo veliko prebrali v povezavi z globalnim segrevanjem. Ker so svetovni oceani postali toplejši, je to kvarno vplivalo na metabolizem koral, ki uspevajo v zelo specifičnem temperaturnem pasu, zato naj bi ogromen kompleks koral, večji kot nekatere države EU, začel počasi izgubljati barvo in odmirati.

A pred nekaj leti se je nepričakovano zgodil preobrat. Korale so oživele. Leta 2022 sta dve tretjini velikega koralnega grebena bolj zdravi kot kadarkoli prej v zgodovini. Celotni koralni greben še nikoli ni rasel tako hitro. Zakaj se je to zgodilo, bo še dolgo stvar znanstvenih debat in doktorskih dizertacij iz biologije, biokemije in okoljevarstvenih znanosti.

Trend rasti koral se je presenetljivo obrnil. (Foto: Twitter)

A bolj zanimivo je, kako se o tem poroča tako s strani medijev, kot znanstvenega establišmenta. V medijih o velikem koralnem grebenu praktično ne zasledimo nobene zgodbe več.

Kot je razvidno iz grafa, je Avstralski institut za morsko znanost prekinil v vodenjem evidence točno takrat, ko se je stanje koral popravilo – okoli leta 2016. Od takrat se je zdravje koral občutno popravilo. Uradnih podatkov pa ni več vse od leta 2017.

Uradni podatki instituta so se nehali objavljati leta 2017, ko se je stanje koralnega grebena popravilo. (Ffoto: Twitter)

Dr. Ridd, strokovnjak za preučevanje Velikega koralnega grebena, je z grafom prikazal, kako na institutu še vedno jemljejo povprečja iz prejšnjih let, da prikažejo, kako “v povprečju” zdravje koralnega grebena še vedno nazaduje, čeprav pri tem izključijo zelo pomembne vzpodbudne podatke zadnjih 6 let, ki celotno sliko povsem spremenijo.

Zadnja leta so korale doživele preporod. (Foto: Twitter)

Ko je leta 2011 ciklon uničil 10 odstotkov koralnega grebena, so znanstveniki Avstralskega instituta za morsko znanost v študiji napisali, da bo stanje koralnega grebena do leta 2022 nazadovalo še za 10 odstotkov in da je ožanje koralnega pasu posledica človeškega izpusta toplogrednih plinov.

Več kot očitno je, da zadnji podatki o rasti koral ne sodijo v ustaljeno zgodbo o globalnem segrevanju – pri tem pa je potrebno poudariti, da se segrevanje seveda dogaja in človeštvo je pa poti, da gordijski vozel s sodobno tehnologijo tudi preseka. A očitno je, da znanstveniki in mediji zgodbo namensko želijo narediti bolj alarmistično, kot bi morala biti – gre pa seveda za to, da zrušijo kapitalistični sistem, ne pa za okoljevarstvo.

 

Andrej Žitnik