fbpx

Kako varni so slovenski dopustniki v Turčiji?

(Foto: epa)

Na ministrstvu za zunanje zadeve, zaradi negotovih napovedi in nejasnih informacij o zagotavljanju varnostnih pogojev začasno odsvetuje potovanja v Turčijo. Tistim, ki se vseeno odpravljajo v Turčijo oz. so že tam, svetujejo sledenje navodilom in odločitvam organizatorjev potovanja, letalskega prevoznika in lokalnih oblastnih organov.

Vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter je pojasnil, da informacij iz Turčije, kjer se je zgodil poskus vojaškega udara, ni veliko, turistične agencije pa ocenjujejo, da so slovenski turisti, ki letujejo v njihovih aranžmajih, varni.

V poskusu vojaškega udara v Turčiji je umrlo najmanj 90 ljudi, 1154 pa je ranjenih. Oblasti so po državi prijele 1563 pripadnikov vojske. Kdo stoji za uporom še ni znano, odpira pa se vprašanje, kako se bo Erdogan maščeval, čistka se je namreč že začela.

V Turčiji nekaj sto Slovencev
Po Šterovih ocenah se sicer trenutno v Turčiji nahaja nekaj sto Slovencev, večina jih letuje v letoviščih ob Sredozemskem morju, predvsem v Antalyji. In ti državnega udara niti ne občutijo. Zato se je ministrstvo s turističnimi agencijami dogovorilo, da ljudi ne premikajo, ker bi premik pomenil dodatno nevarnost. Zlasti je lahko nevaren premik iz periferije v Istanbul, kjer je položaj negotov.

Svojci pokličite v Ankaro na dežurni telefon
Kljub temu razume skrb svojcev vseh, ki so trenutno v Turčiji, in spremljajo dogajanje prek medijev. Kot je še dejal, na veleposlaništvu v Ankari ves čas deluje dežurna telefonska številka 0090 312 405 4985. Dežurna služba MZZ v Ljubljani pa je dosegljiva na 01 478 2219. Na teh številkah lahko informacije dobijo vsi, ki jih potrebujejo. Ob tem je Šter še posebej izpostavil tudi tiste, ki skozi Istanbul zgolj potujejo v druge države in jih zanima, kako bo s povezavami.

Kako je z letalskim prometom?
Zaradi zaprtja istanbulskega letališča zjutraj na letališče Jožeta Pučnika na Brniku ni prispelo letalo turške letalske družbe Turkish Airlines, poroča STA. Odpovedan je bil tudi let istega letalskega prevoznika v Istanbul, predviden za ob 9.10.

Je pa danes zjutraj promet na največjem turškem letališču spet stekel normalno. Na Aerodromu Ljubljana tako pričakujejo, da bo večerni let proti Istanbulu, napovedan za ob 20.05, izveden po voznem redu. Nemoteno se odvija čarterski letalski promet s Turčijo. Tako na Brniku ob 12.05 pričakujejo letalo z dopustniki iz Antalye, ki se bo z novimi potniki tja vrnilo ob 13.05.

lovenski zunanji minister Karl Erjavec sicer sam odsvetuje trenutno potovanje v Turčijo. Slovenskim dopustnikom, ki pa dopustujejo v Turčiji svetuje naj upoštevajo navodila organizatorjev letovanj in da od letalskega prevoznika pridobijo informacijo o tem, kdaj bo opravljen polet, s katerim nameravajo potovati, oz. kam je izhodiščno mesto poleta prestavljeno.  

 Glede na to, da je Turčija regijska velesila in ima v okviru zveze Nato drugo najmočnejšo armado, je poskus vojaškega udara po Erjavčevem mnenju resna varnostna grožnja.

Na zunanjem ministrstvu si po navedbah Erjavca želijo, da se razmere čim prej stabilizirajo in da pride do politične stabilnosti.

Erjavec je še dodal, da bo v nedeljo zvečer v Bruslju zasedal svet ministrov EU za zunanje zadeve in obravnaval razmere v Turčiji.​

SPS, I.K.