Kakšen preobrat lahko pričakuje Ukrajina po dobavi tankov?

Leopardi 2 (foto: EPA)

Pošiljanje tankov za podporo Ukrajini ne nakazuje, kot nekateri analitiki že namigujejo, konca vojne. Številni analitiki menijo, da bo vojna v Ukrajini trajala še nekaj časa, današnje odločitve pa so bolj strateški zasuk kot popoln in v celoti izveden preobrat. Kljub temu je to nedvomno velik trenutek za Ukrajino, ki bo zdaj močnejša. Novica, da bo Nemčija v Ukrajino poslala 14 tankov leopard 2, je v Ukrajini povzročila veliko navdušenje in upanje, da bo to tista prelomnica v vojni, ki jo čakajo ne le Ukrajinci, ampak kar cel svet. Hrvaški vojaški analitik je za portal Slobodna Dalmacija pojasnil, do kakšnega preobrata lahko pride zdaj, ko so tanki na poti v Ukrajino.

V Ukrajini je po novici o dobavi tankov, ki so jih tako čakali, prevladalo navdušenje in veliko prepričanje, da se bo kmalu začela velika ofenziva, ki bo pregnala okupatorje iz Ukrajine, je za Slobodno Dalmacijo dejal Denis Ivančič, eden redkih Hrvatov, ki še živi in ​​dela v Ukrajini. Kljub številnim tankom, ki jih bo prejela Ukrajina od Zahoda, pa se poraja vprašanje, ali bo to spremenilo potek vojne ali jo celo končalo. O tem je več povedal vojaški analitik Marinko Ogorevc.

Močnejših ruskih napadov se po mnenju Ivančiča Ukrajinci ne bojijo, saj česa večjega, kot so počeli do sedaj, ne morejo storiti. Pojasnil je, da 90 odstotkov vseh ruskih raket, ki priletijo do Ukrajine, sestreli njihova protiletalska obramba, preostalih 10 odstotkov pa pade na kraje, ki niso tarča. Ukrajinci namreč elektronsko motijo ​​vodenje teh raket, zato ne dosežejo svojih ciljev. Edini kraj, kjer se še vedno povzroča velika škoda, je Kijev, saj je mesto ogromno, zato rakete še vedno padajo na njegovo območje. Pozitivno je le to, da Rusi ne ciljajo več na transformatorske postaje, ker jih ne morejo doseči.

Ukrajina, Kijev (Foto: STA)

Kot je bilo napovedano, bo Nemčija v Ukrajino poslala tanke leopard 2 in odobrila njihov ponovni izvoz iz partnerskih držav. Nemčija bo zagotovila 14 bojnih tankov ter logistiko in strelivo, s končnim ciljem združiti dva tankovska bataljona. Poleg Nemčije leopardi 2 v prvi tranši v Ukrajino prihajajo še iz Poljske, Nizozemske in Norveške. Skupaj več kot 50 tankov. Vendar to po mnenju vojaškega analitika Ogorevca ne bo spremenilo poteka vojne, saj je tankov še vedno premalo. “Za zmago bi jih potrebovali vsaj 300, pove analitik in dodaja, da bodo tehnologija in orožje vsekakor pripomogli k večji moči Ukrajine.

Analitik dvomi v pošiljanje abramsov
Odločitev Nemčije odpira pot državam, kot so Poljska, Španija in Norveška, da pošljejo svoje zaloge tankov leopard, vendar dvomi v dostavo tankov abrams iz ZDA, saj je logistično zelo zahtevno in tudi usposabljanje je dolgotrajno. Ogorevc meni, da se poleg zahtevne logistike Američani bojijo tudi, da bi abrams prišel v ruske roke, saj bi bil tako razkrit njihov adut. ZDA naj bi omenjale tudi razmislek o pošiljanju bojnih letal F-16, v kar pa Ogorevc dvomi, saj tudi za upravljanje teh letal pilot potrebuje dolga leta izkušenj in vsaj eno leto šolanja.

Ameriški abramsi (Foto: epa)

Ukrajina potrebuje leoparde
Po njegovem mnenju Ukrajina trenutno najbolj potrebuje prav topniške sisteme dolgega dosega in patriote, ki so se že premaknili proti Ukrajini. Pojasnil je, da je Ukrajina “idealna” država za boj z oklepnimi sistemi, saj je ravninska dežela, ki ni preveč gozdnata. Ogorevc meni, da se kot najboljša vojna strategija izkaže kombinacija “tanki + bojna vozila + pehota”. Po njegovem tudi ne gre podcenjevati ruskih sistemov za protioklepni boj. Ukrajina se je doslej večinoma zanašala na tanke T-72 iz sovjetskih časov. Vsi trije tipi zahodnih bojnih tankov, ki so zdaj predani Ukrajini – ameriški M1 abrams, nemški leopard 2 in britanski challenger 2 – so bistveno močnejši od T-72 iz sovjetskega obdobja, ki tvorijo večino ruskih in ukrajinskih tankov. Enako velja za francoske tanke leclerc, katerih odprema v Ukrajino prav tako ni izključena. Ukrajinci potrebujejo tanke leopard 2, da prebijejo sovražnikove črte, saj je bojevanje že nekaj časa dokaj statično – v jarkih.

Leopard 2 (foto: epa)

Razlog, da so Ukrajinci na vsak način želeli leoparda 2, je, da je to približno 60 ton težak in 10 metrov dolg tank, ki velja za enega najboljših in najsodobnejših bojnih tankov na svetu: trenutno različico glavnega bojnega tanka leopard 2 A7 dobavljajo od leta 2014. Nemško podjetje Krauss-Maffei Wegmann je od začetka proizvodnje leta 1978 dobavilo več kot 3500 tankov leopard 2. “Glavna oborožitev tanka je top s t. i. z gladko cevjo 120 mm, njegova največja strelna razdalja pa je 5 kilometrov, kar lahko doseže tako v mirovanju kot med premikanjem. Po mnenju Bundeswehra so prednosti leoparda kombinacija ognjene moči, oklepne zaščite in mobilnosti. Doseže hitrosti do 70 km/h, poganja pa ga razmeroma varčen dizelski motor,” pojasnjuje Ogorevc. In ravno zmožnost odpiranja ognja med premikanjem in celo med vzvratnim gibanjem je tisto, kar leoparda in tudi druge sodobne tanke, kot sta ameriški abrams ali francoski leclerc, odlikuje.

Vsi ti zahodni tanki imajo večjo mobilnost, smrtonosnejšo ognjeno moč in močnejši oklep kot tisti, ki jih uporablja Rusija. Zaradi tega so tudi težji, kar daje lažjim ruskim tankom prednost na močvirnih tleh, ki jih v Ukrajini po otoplitvi ne manjka. Kljub temu jim sodobni zahodni tankovski sistemi za nadzor in navigacijo dajejo vsestransko sposobnost delovanja v kombiniranih manevrih, ki vključujejo topništvo in pehoto, tudi ponoči, čemur Rusi niso kos. Te prednosti dajejo zahodnim tankom možnost, da prebijejo ruske linije in nadzorujejo potek spopadov na znatnih delih zasedenega ozemlja. Tanki bi imeli tudi ključno vlogo pri obrambi ukrajinskih linij pred protinapadom. Toda najbolj privlačen potencial tega orožja za Ukrajino in njene zaveznike je ta, da bi se lahko sčasoma Kijev, če bodo tako uspešni, kot namiguje, postavil v položaj, da Moskvi narekuje prekinitev ognja in mirovne pogoje.

Ana Horvat