fbpx

Kakšna provokacija: Prejeli poziv za preimenovanje osnovne šole v šolo maršala Tita

Foto: STA

Ime maršala Tita se je spet znašlo v središču pozornosti, a tokrat ne v Sloveniji, temveč pri naših južnih sosedih Hrvatih, natančneje v občini Babina Greda. Predsednik skupščine Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković je prejel pismo z občine Babina Greda, z zahtevo, da na dnevni red uvrsti zahtevo za preimenovanje Osnovne šole Mijata Stojanovića v Osnovno šolo maršala Tita.

Kasneje se je izkazalo, da je šlo zgolj za provokacijo neznanega avtorja, ki se je lažno predstavil. Milinković je dejal, da se mu je pismo, v katerem je bilo predlagano preimenovanje šole, zdelo že na prvi pogled čudno. Napačno je bil napisan priimek Milinkovića, prav tako so bila zmedeno napisana tudi ostala imena oseb v županiji, ki so prav tako prejeli ta dopis. “Takoj sem ugotovil, da gre za provokacijo, zato mi ni niti na kraj pameti prišlo, da bi točko o preimenovanju uvrstil na dnevni red,” je Milinković povedal za Glas Slavonije.

Foto: iStock

Ponarejen je bil tudi podpis
Milinković je o preimenovanju obvestil tudi predsednika občinskega sveta Jakoba Verića, ki ga je poziv preimenovanja neprijetno presenetil, saj je bil na njem viden podpis Verića, ki je bil več kot očitno ponarejen. Zato je napovedal, da bo kazensko ovadil neznanega storilca.

To sicer ni prvi primer, ko so se Hrvati spopadali s poimenovanjem po množičnem zločincu Titu. V začetku septembra so namreč v Zagrebu sprejeli odločitev, da trg maršala Tita spremenijo v Trg republike Hrvaške.

H. M.