Kalifornija – propadli socialistični eksperiment

Brezdomci v Kaliforniji (Foto: epa)

Kar 40 odstotkov prebivalcev Kalifornije aktivno razmišlja o odhodu. To je pokazala nedavna anketa, v kateri je sodelovalo več kot 1350 ljudi, pripravil pa jo je konzorcij kalifornijskih neprofitnih organizacij. Skoraj tretjina je izjavila, da njihovo željo po odhodu spodbuja liberalna politika države.

“Globoke politične razlike v Kaliforniji so bile očitne tudi v pogledu prebivalcev na usmeritev države,” je poročal Daily Mail. “Med republikanci je osupljivih 83 odstotkov dejalo, da je na napačni poti, medtem ko se je s tem strinjalo le okoli 20 odstotkov demokratov.” Toda Kalifornijce najbolj skrbi gospodarstvo.

“Zadovoljstvo z državnim gospodarstvom je od leta 2020 padlo za 12 točk vključno s 5 točkami od lani. Prebivalci so večinoma nezadovoljni s stroški za zdravstvo, stanovanje in vsakdanjimi izdatki (18 odstotkov je zadovoljnih, 81 odstotkov je izrazilo nezadovoljstvo),” so zapisali anketarji.

Šokantna ugotovitev je, da samo 28 odstotkov tistih, ki v svojih gospodinjstvih zaslužijo od 50.000 do 100.000 $, pravi, da lahko živijo udobno, hkrati pa varčujejo za upokojitev. To število se je zmanjšalo glede na anketo leta 2020, ko je več kot polovica (54 %) izjavila, da bi lahko počeli oboje.

Eksodus že poteka

Od začetka pandemije covida-19 je več kot 500.000 prebivalcev zbežalo, kažejo uradni podatki popisa po poročanju Daily Mail. Eksodus je najopaznejši v San Franciscu, ki se je iz živahnega komercialnega centra spremenil v mesto duhov, polno brezdomcev, ki se drogirajo na ulicah.

“San Francisco je iz verjetno največjega ekonomskega jedra v državi postal skoraj najšibkejši,” je lansko leto povedal Carlisle za San Francisco Gate.“Visokotehnološki delavci so bili tisti, ki so najverjetneje presodili: Če lahko delamo kjerkoli, se bomo preselil nekam, kjer stanovanje stane 90 odstotkov manj.”

Milenijci in generacija Z so največja skupina prebivalcev, ki beži iz mesta.

“Število prebivalcev San Francisca, starih od 25 do 29 let, je po podatkih popisa prebivalstva v ZDA med aprilom 2020 in junijem 2022 padlo za 21 odstotkov,” je poročal New York Post. “Aprila 2020 je v kalifornijskem mestu živelo približno 94.000 ljudi te starostne skupine, preden se je junija 2022 zmanjšalo na 74.000 – in doseglo največji padec med starostnimi skupinami.”

Prav tako v San Franciscu narašča kriminal. V prestižni soseski, Noe Valley – znani kot “uličica z vozičkami” za vse matere, ki se sprehajajo z dojenčki – se je prejšnji teden zgodilo 11 ropov pametnih telefonov, poroča Daily Caller. Najstniki z bejzbolskimi kiji napadajo in ropajo matere in varuške, medtem ko te gredo v šolo iskat svoje otroke.

Andrej Žitnik