fbpx

Kalifornijsko sodišče je zamrznilo kontroverzni zakon o minimalni plači za hitro prehrano

(Foto: iStock)

Sodišče v Kaliforniji je zamrznilo zakon, ki bi ustanovil odbor, katerega pristojnost bi bila tudi zvišanje minimalne plače delavcev v hitri prehrani. Zakon je zamrznjen dokler ne bodo prešteti podpisi peticije proti ukrepu.

Fast Food Accountability and Standards Recovery Act, znan tudi kot FAST Recovery Act, bi ustanovil Svet za hitro prehrano (“Fast Food Council”), ki bi bil odgovoren za pripravo “sektorskih minimalnih standardov za plače, delovni čas in druge delovne pogoje”. Potem ko je odobrilo začasno zadržanje zakona, se je višje sodišče v Sacramentu strinjalo, da bo prepovedalo izvrševanje ukrepa, dokler se ne pregleda podpisov peticije, ki nasprotujejo kontroverznemu zakonu.

“Današnja odločitev sodišča ščiti pravice več kot milijona kalifornijskih volivcev, ki so zahtevali svoje mnenje o tem zakonu, preden so prevzeli njegovo breme,” so zapisali predstavniki organizacije Save Local Restaurants, ki je zbrala več kot milijon podpisov za uvrstitev FAST Recovery Act na državne volitve leta 2024. volitvah, je dejal v izjavi. “Cenimo, da je sodišče podprlo 100 let star referendumski postopek države in dobro uveljavljen pravni precedens, ki kalifornijskim volivcem zagotavlja, da lahko upoštevajo zakone, ki jih je sprejela njihova zakonodaja.”

Ad hoc svet bi lahko plače zvišal za kar 40 odstotkov

Zakonodaja bi veljala samo za restavracijske verige s 100 ali več lokacijami po Združenih državah, čeprav obstaja izjema za franšize, ki upravljajo pekarno, ki “proizvaja kruh za prodajo kot samostojno postavko menija”. Člani Sveta za hitro prehrano, ustanovljenega z zakonodajo, bi lahko zvišali minimalno plačo na 22 USD na uro, kar bi predstavljalo več kot 40-odstotno povečanje od minimalne plače v Kaliforniji, ki znaša 15,50 USD.

Demokratskemu guverner Kalifornije Gavinu Newsomu, ki je lani podpisal zakonodajo, bi bilo dovoljeno imenovati osem od 10 članov Sveta za hitro prehrano. Zakon je podprla močna Mednarodna zveza uslužbencev, ki trdi, da bo statut “povečal korporativno odgovornost” v celotni industriji.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je poznan kot radikalni levičar. (Foto: epa)

Anketa ekonomistov dela, ki jo je izvedel Employment Policies Institute, fiskalno konzervativni think tank, je pokazala, da 83 % nasprotuje FAST Recovery Act; druga raziskava Mednarodnega franšiznega združenja je pokazala, da samo 32 % prebivalcev Kalifornije podpira zakon. “Vsi znaki pravijo zakonodajalcem, naj zavrnejo ta predlog zakona,” je v izjavi dejal izvršni direktor Mednarodnega franšiznega združenja Matt Haller. “Volivci tega ne želijo, potrošniki nočejo višjih cen, franšizojemalci pa nočejo, da bi bile korporacije prisiljene prevzeti njihova podjetja.”

McDonaldsovim franšizojemalcem bi se godila krivca

Predsednik ameriškega McDonald’sa Joe Erlinger, še en nasprotnik zakona, je pred tem trdil, da zakon samovoljno nalaga “višje stroške eni vrsti restavracij, medtem ko prizanaša drugi” in dejal, da bi “zakulisno politiziranje” lahko demistificiralo izključitev za restavracije s pekarno. “Če ste lastnik malega podjetja, ki vodi dve restavraciji, ki sta del nacionalne verige, kot je McDonald’s, ste lahko tarča zakona,” je zapisal v pismu, v katerem je zavrnil predlog zakona. “Če pa imate 20 restavracij, ki niso del velike verige, zakon za vas ne velja.”

30 odstotkov restavracij zaprlo vrata

Po podatkih senata kalifornijske zvezne države so se pravni spori glede FAST Recovery Act zgodili po tem, ko je približno 30 % kalifornijskih restavracij trajno zaprlo svoja vrata zaradi recesije, ki jo je povzročila karantena. Newsom je pred tremi leti vodil enega najstrožjih režimov karantene v državi in šele pred kratkim je preklical več svojih nujnih ukazov.

Andrej Žitnik