fbpx

Kam drvi Evropa? Švedsko sodišče razsodilo, da je zakon med 14-letnico in njenim bratrancem normalen in dopusten

Foto: YouTube/Printscreen

Štirinajstletna otroška nevesta iz Sirije je prispela na Švedsko, kjer je zanosila z možem, ki je med drugim tudi njen bratranec. Švedsko sodišče je ta popolnoma nedopusten zakon označilo kot normalen in dovoljen zaradi kulturnih in verskih razlogov, prav tako naj bi 14-letna deklica izgledala dovolj odraslo za takšen zakon. 

Deklica, ki je na Švedsko prispela skupaj s svojo teto in družino, se je z bratrancem poročila že pri rosnih dvanajstih letih, poroča Speisa.

Zakon se je socialni službi zdel nezaslišan
Švedski socialni službi se je zdel tovrsten zakon med bratrancem in mladoletno sestrično popolnoma nezaslišan, zato so stvar prijavili in jo prepustili pravosodnemu sistemu. Sodnikom se glede zakona ne zdi nič nenavadnega, glede na to, da je bila deklica vzgojena v drugačnem kulturnem in verskem okolju, ki ima drugačen način vrednotenja, kaj je prav in kaj narobe. Poleg tega se sodišču zdi, da deklica pri svojih štirinajstih letih izgleda dovolj odraslo, zato naj ne bi bilo popolnoma nič narobe.

Politologinja in novinarka Sakine Madon pa je v javnosti kritično izpostavila, da je naravnost neverjetno, da je sodišče razsodilo, da je zakon dovoljen, ker naj bi bilo dekle videti odraslo. Pri tem je komentirala tudi nenavadno navajanje, da ima dekle poleg tega tudi lastno voljo in dodala, da kultura časti otroške neveste spravlja v nemočen položaj. Zakaj je sodišče torej zaprlo svoje oči?

Foto: YouTube/Printscreen

Švedska več kot očitno odobrava šeriatsko pravo, saj je sodišče v tem primeru krepko pogledalo skozi prste, s tem ko je potrdilo, da je zakon mladoletnice s sorodnikom dovoljen, s tem pa kot nič nenavadnega pritrdilo tudi nosečnosti mladoletne neveste, ki ima komaj rosnih 14 let. Razsodba bi lahko predstavljala precedens za nadaljnje uvajanje šeriatskega prava na Švedskem.

N. Ž.