fbpx

Kam smo prišli – v Avstraliji zdaj že otroci načrtujejo teroristične napade

Foto: iStock

Avstralska policija je v Sydneyju prijela pet mladeničev, ki so pripravljali teroristični napad na vladne stavbe. Policisti so zaskrbljeni, kako mladi so fantje, saj je med aretirano peterico tudi 15 letnik.

Petnajstletnika in dvajsetletnika so že obtožili priprave terorističnega napada, ostala trojica pa na formalne obtožbe še čaka. Dokaze za njihovo aretacijo so zbrali med preiskavo, ki so jo sprožili že konec lanskega leta, potem ko so prijeli 15 zarotnikov, ki naj bi se pripravljali na ugrabitve ljudi, da bi jih potem obglavili.

Mladi teroristi bi napadli decembra
Kot je povedal predstavnik policije v Sydneyju Michael Phelan, je bila zdaj odkrita teroristična zarota že dovolj daleč, “da bi nas prizadela še v decembru”.

V Avstraliji se vse bolj krepi strah zaradi možnosti terorističnih napadov, še posebej zaradi možnosti tako imenovanih osamljenih strelcev, kakršen je bil napad Harona Monisa pred skoraj natanko letom dni, ki je v baru v Sydneyu zajel skupino talcev. Po 17 urah drame so bili ubiti napadalec in še dva talca.

Krepi se tudi zaskrbljenost zaradi vse nižje starosti potencialnih napadalcev. Zdaj odkriti 15-letnik ni prvi mladoletnik, ki se je pripravljal na teroristični napad.

Policisti opozarjajo, da stopnja ogroženosti ostaja na visoki ravni
Oktobra so v Sydneyu prijeli četverico zaradi umora policista, kar se je kasneje izkazalo, da je šlo za teroristični napad. Umor je izvedel vsega 15-letni Farhad Jabar, policija pa je nato razkrila, da v teroristični celici sodeluje 12 mladih moških in mladoletnikov.

Avstralska policija je po navedbah vlade v Canberri v zadnjem letu preprečila šest napadov. Ob tem opozarjajo, da stopnja ogroženosti ostaja na visoki ravni.

N. K., STA