fbpx

Kanada priznala, da Rusija v Ukrajini izvaja genocid

Odkritje množičnega grobišča med rusko invazijo v Ukrajino. (foto: STA)

Kanadski poslanci so v sredo soglasno sprejeli predlog, da rusko invazijo na Ukrajino označijo za genocid in zločin proti človeštvu. Vrhovna Rada je dejanja Rusije v Ukrajini med invazijo leta 2022 prepoznala kot genocid nad ukrajinskim ljudstvom in pozvala mednarodno skupnost, naj genocid prizna.

Poslanci so se strinjali, da je vojska predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini zagrešila grozodejstva nad splošnim prebivalstvom, vključno z odvzemom otrok s silo, in da so takšna dejanja povzročila “hudo trpljenje”. Resolucija se nanaša na množična grozodejstva, sistematične primere namernih pobojev civilistov, oskrunitev trupel, prisilno razseljevanje ukrajinskih otrok, mučenje, telesne poškodbe in posilstva, poročajo tuji mediji.

Predlog ni še uradno sprejet
V kanadskem zboru je 338 izvoljenih poslancev. Predlog za imenovanje ruskih dejanj za genocid je vložila Heather McPherson, poslanka Nove demokratske stranke. Poslanka je s predlogom pozvala člane, naj “priznajo, da Ruska federacija izvaja dejanja genocida nad ukrajinskim narodom “.

Justin Trudeau (Foto: epa)

Predlog ni zavezujoč za liberalno vlado premierja Justina Trudeauja, torej uradno ni bil sprejet –, vendar ima njegova stranka v parlamentu 159 članov in vsi prisotni so zanj glasovali. V začetku tega meseca je Trudeau dejal, da meni, da je “popolnoma prav”, da ljudje ruska dejanja označijo kot “genocid”, kar bi lahko vodilo do uradnega priznanja s strani Trudeaujeve vlade.

Sankcij do nadaljnjega ne bo
Sankcij kljub oznaki “genocid” ne bo nobenih, saj morajo po mednarodnem pravu Rusijo kot tako priznati tudi Združeni narodi in Mednarodno kazensko sodišče (ICC), preiskave pa so še vedno v teku. Kot je poročala ukrajinska tiskovna agencija, sta Latvija in Estonija dejanja Rusije v Ukrajini prej priznali kot genocid. Z ministrstva za zunanje zadeve Ukrajine so sporočili, da so razočarani nad zavrnitvijo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bi zločine ruske vojske v Ukrajini označil za genocid in tudi nad njegovo trditvijo, da ima Ukrajince in Ruse za “brate”.