fbpx

Kanada se bo opravičila in plačala 9,2 milijona evrov muslimanu, ki je umoril ameriškega vojaka

Foto: youtube

Kanadska vlada se bo opravičila in dala milijone nekdanjemu guantanamskemu zaporniku, ki je priznal krivdo, da je ubil ameriškega vojaka v Afganistanu, ko je bil star 15 let – vse to zgolj zato, ker je kanadsko vrhovno sodišče razsodilo v eni od kasnejših obravnav, da je bil zaslišan pod “prisilnimi okoliščinami”.

Uradniki so pred nekaj dnevi sporočili, da bo Omar Khadr prejel 9,2 milijona evrov. Vir, ki je to izdal Jihadu Watchu, želi ostati anonimen, saj ni pooblaščen za dajanje tovrstnih informacij v javnost, vendar je zanesljivo, da so se kanadska vlada in Khadrjevi odvetniki sestali prejšnji mesec in se dogovorili, da mu pripada odškodnina.

Njegov primer deležen mednarodne pozornosti
Khadr, ki se je sicer rodil v Kanadi, je imel 15 let, ko ga je zajela četa ameriških vojakov, potem ko so napadli domnevno Al-Kaidino oporišče v Afganistanu. Med to operacijo je bil ubit ameriški vojak Christopher Speer. Khadr, ki je bil osumljen, da je vrgel granato, ki je ubila Speera, je bil zaprt v Guantanamu, na koncu pa pred vojaško komisijo tudi obtožen vojnih zločinov. Krivdo je priznal leta 2010, po obtožbi umora pa je bil obsojen na osem leta zapora – poleg obdobja, ki ga je že preživel v priporu. V Kanado se je vrnil dve leti kasneje, da bi tam odslužil preostanek kazni, leta 2015 pa je dal pritožbo, češ da je krivdo priznal pod prisilo. Skupno je v Guantanamu preživel 10 let, njegov primer pa je bil deležen tudi mednarodne pozornosti – nekateri mediji so ga imenovali kar “otrok – vojak”.

Vrhovno sodišče Kanade je od kanadske obveščevalne službe pridobilo dokaze, da je Khadr priznal krivdo pod “prisilnimi okoliščinami”, kot so tudi odvzemanje spanja, medtem ko so ga zasliševali v Guantanamu leta 2003. Khadr je bil nato najmlajši zapornik v omenjenem vojaškem zaporu.

Opravičil se je družini umrlega vojaka
Leta 2015 se je Khadr opravičil družini žrtve. Rekel je, da zavrača nasilni džihad in da si želi novega začetka, predvsem pa zaključiti izobraževanje in nato delati v zdravstvu. Trenutno živi v svojem stanovanju v Alberti.

M. S.