Kanadčan krivi kapitaliste za propad njegove anarhistične kavarne

Razlogi za propad anarhističnega lokala niso povsem jasni. (Vir: Instagram)

Gabriel, lastnik najbolj antikapitalistične kavarne v Torontu, je tudi na praktičnem primeru izkusil, da komunizem/socializem ne delujeta. Kavarna se je morala zapreti le 12 mesecev po tem, ko je njen nadobudni in marksistične “znanosti” načitan Gabriel implementiral radikalno “plačaj, ko lahko” politiko poslovanja. Za kavarno Anarhist, kakor jo je lastnik poimenoval skladno s svojo intimno opcijo, bojda ni več rešitve. 

“Na žalost zaradi pomanjkanja generacijskega bogastva/začetnega kapitala iz etično propadlih virov nisem mogel prestati mirne zimske sezone ali rasti na načine, ki so potrebni za dolgoročno trajnost,” je prejšnji teden zapisal lastnik Gabriel Sims-Fewer, ki je svoj podjem opisal kot “antikapitalistično, antikolonialno kavarno, trgovino in skupnostni prostor na ukradeni zemlji”.

Iz njegovih besed na žalost ne izvira, da je bila življenjska lekcija ponotranjena ali vsaj sprejeta. Očitno razjarjen je svojo jezo znesel nad bogate, ko je zapisal: “Jebeš bogate. Jebi policijo. Jebi državo. Jebeš kolonialno taborišče smrti, ki mu pravimo “Kanada”.”

Anarhist je kot ideološki projekt pritegnil pozornost tudi drugih, nad kavo in doktrino anarhije, navdušenimi spletnimi vplivneži. Eden od teh je ekscentrični kavarni posvetil video recenzijo. Opisal jo je kot kavarno v lastništvu delavcev, kjer gosti niso pili zgolj odlične in inovativne kave, ampak so imeli tudi dostop do radikalno leve literature in propagandnega materiala, ki ga je lastnik prodajal po veleprodajnih cenah.

Javno obvestilo, ki naznanja zaprtje antikapitalistične kavarne. (Vir: Facebook)

Neverjetna izkušnja …
V bolj umirjenem trenutku pa je o propadu projekta zapisal tako: “Bila je neverjetna izkušnja povezati se s toliko velikimi člani skupnosti, sprožiti obupno potrebno razpravo, dvigniti krvni pritisk konservativcev (kar vključuje vas, “anarhokapitaliste” in “libertarce”), izpolniti sanje večine uslužbencev, da jim ni treba tolerirati prisotnosti poklicnih razrednih izdajalcev (svinje in vojska) in eksperimentirati z življenjem in delom na načine, ki ne sprejemajo navdušeno čiste mizantropije kapitalizma.”

Le kaj bi se moglo pri tako premišljenem projektu izjaloviti?

Gal Kovač