fbpx

Kanadski minister zahteva od Irana odgovore zaradi sestrelitve letala

Kanadski zunanji minister Francois-Philippe Champagne je danes v Londonu obljubil, da bodo pritisnili na Iran za odgovore glede zmotne sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Skupaj s predstavniki drugih držav, katerih državljani so umrli v sestrelitvi, je v skupni izjavi pozval k temeljiti in transparentni mednarodni preiskavi.

“Družine si želijo odgovore, mednarodna skupnost želi odgovore, svet čaka na odgovore in ne bomo počivali, dokler jih ne dobimo,” je dejal kanadski minister po srečanju v Londonu.

Incident z letalom z 176 ljudmi na krovu pred enim tednom se je zgodil, ko so bile iranske oborožene sile v visoki pripravljenosti po raketnem napadu na oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni ameriški vojaki. Napad je bil odgovor na ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Sprva so v Teheranu zatrjevali, da je šlo za nesrečo, ob kopičenju dokazov o sestrelitvi pa so priznali, da so pomotoma sestrelili letalo.

Ukrajinsko letalo

Iranske oblasti so pod vse večjim mednarodnim pritiskom, naj zagotovijo celovito in transparentno preiskavo letalske tragedije. Na letalu so bili večinoma tuji državljani, med drugim 57 Kanadčanov. V skupni izjavi po današnjih pogovorih v Londonu so Kanada, Ukrajina, Švedska, Afganistan in Velika Britanija objavili načrt za sodelovanje z Iranom v petih točkah. V načrtu so med drugim pozvali k popolnemu in neoviranem dostopu tujih predstavnikov do Irana in po državi ter k temeljiti, neodvisni in transparentni mednarodni preiskavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iran bi moral prevzeti polno odgovornost za sestrelitev letala in dolžnost, ki jo ima do svojcev žrtev in drugih vpletenih, kar vključuje tudi odškodnino, so še dodali v izjavi.

Demokracija