fbpx

Kanadsko sodišče odločilo, ZDA ni varna država za migrante!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Iz Kanade sporočajo o zmagi kanadskih aktivistov za pravice migrantov. V sredo je namreč Kanadsko zvezno sodišče razsodilo, da dogovor o pravici do azila, ki je bil sklenjen med ZDA in Kanado, ni veljaven, ker naj bi ZDA migrantom kršile človekove pravice. S tem so pravzaprav sporočili, da ZDA migrantom ne predstavljajo varne države. Glede na to, da so iz slovenskih policijskih uprav sporočili, da so v samo v 24-urah prijeli kar 128 migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo, si marsikdo želi, da bi tudi Slovenijo razglasili za državo, ki ni varna za migrante.

Dogovor o varni tretji državi, sprejet leta 2004, migrantom omogoča, da lahko v prvi varni državi, v katero vstopijo, zahtevajo azil. Po navedbah britanskega BBC-ja je kanadsko sodišče glede dogovora med ZDA in Kanado pričelo odločati potem, ko so odvetniki zavrnjenih migrantov na kanadski meji, glede ZDA navajali, da ta ne predstavlja varne države za migrante.

Migrantka Nedira Jemal Mustefa, ki je bila prisiljena ostati v ZDA, je sodišču povedala, da je v ZDA doživela grozljivo, izolacijsko in psihološko travmatično izkušnjo. Temu pa je prikimala tudi Maureen Silcoff, predsednica Kanadskega združenja odvetnikov za migrante, ki je za Reuters povedala, da naj bi bili vsi seznanjeni z ravnanjem, ki ga ZDA namenjajo prosilcem za azil.

Obstajala naj bi možnost, da pristanejo v zaporu
Sodnica Ann Marie McDonald je naposled odločila, da sklenjen dogovor med ZDA in Kanado ni v skladu z ustavo, saj naj bi obstajala možnost, da ZDA migrante pošljejo v zapor. McDonaldova je prepričana, da dogovor predstavlja nespoštovanje določil kanadske listine pravic in svoboščin. Kljub temu, da je sodnica izrekla sodbo, je le to zadržala za obdobje pol leta, da se ameriškemu kongresu in kanadskemu parlamentu omogoči odziv.

Foto: epa

Ker je splošno znano, da je aktualna administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa nenaklonjena nezakonitim migracijam, ne čudi, da se migranti zavzemajo za prehod v Kanado. Če bi človek mislil, da so se nezakonite migracije ustavile v času krize novega koronavirusa, sedaj pa do njih prihaja le poredko, se je uštel, namreč v samo 24-urah so jih pri nezakonitem prehajanju  v Slovenijo prijeli kar 128. Od tega na področju Policijske uprave Ljubljana kar 41.
Nina Žoher