fbpx

Kandidat za ministra v administraciji Donalda Trumpa, John Kelly, napovedal zaprtje južne meje

Ameriški senat (foto: STA).

Upokojeni general marincev, John Kelly, ki je poveljeval Južnemu poveljstvu, zadolženemu za območje Južne Amerike, je na zaslišanju v senatu za kandidata za ministra za domovinsko varnost napovedal, da bo njegova prva prioriteta zapreti porozno južno mejo.

Zaprtja južne meje se bo John Kelly najprej lotil s fizičnimi ovirami,  kot je napovedani zid. To sicer ne bo dovolj in bo treba okrepiti patrulje v notranjosti ZDA in elektronski nadzor. S Kellyjevo potrditvijo ne bo težav, saj ga spoštujejo na obeh političnih polih, pred zaslišanjem pa ga je pohvalno predstavil nekdanji obrambni minister pri Georgeu Bushu mlajšemu in pri Baracku Obami,  Robert Gates.

Pritok nezakonitih priseljencev z juga se ne bo ustavil sam
Upokojeni marinec John Kelly je po 46. letih vojaške kariere dobro preverjeni kandidat za ministrski stolček. To pa ne velja za vse, ki bodo sedli v Trumpov kabinet. Republikanci so po uvodnih načrtih, da v tem tednu opravijo zaslišanja devetih kandidatov, popustili pod pritiskom javnih kritik in preložili zaslišanja za štiri kandidate, dokler ne dobijo odgovorov na vsa vprašanja o konfliktih interesov. Obtožb, da je Rusija pomagala Donaldu Trumpu do zmage proti Hillary Clinton, general ni želel komentirati, ker nima dostopa do podatkov, na podlagi katerih bi si lahko oblikoval mnenje. Kelly se strinja, da se pritok nezakonitih priseljencev z juga ne bo ustavil, dokler ne bodo iz ZDA začeli pošiljati ljudi nazaj v večjem številu, vendar o kakšnih novih deportacijskih enotah ne razmišlja.

Dejal je, da imajo ustrezne zakone, ki jih bo uveljavljal. Samo zid in izgoni priseljencev iz države ne bodo dovolj. ZDA bodo morale tudi finančno in gospodarsko pomagati državam Srednje Amerike, kot so v preteklosti Kolumbiji. General, ki je leta 2010 v Afganistanu izgubil sina vojaka, ne ve ničesar, da bi Trump resno naklepal prepoved vstopa muslimanom v ZDA. Osebno islamsko vero spoštuje in meni, da prinaša veliko uteho vernikom, a  ne misli, da želi vsak musliman drugim vsiliti svoja politična prepričanja. O zapiranjih mošej, kot poroča STA, na včerajšnji predstavitvi kandidata ministra za domovinsko varnost Johna Kellyja, ni bilo govora, general pa je prepričan, da niso ameriški muslimani nič manj pripravljeni prijavljati sumljivega obnašanja oblastem kot vsi drugi prebivalci ZDA.

Za nekaj dni so v ameriškem senatu prestavljena zaslišanja kandidatke za ministrico za izobraževanje milijarderke Betsy DeVos, kandidata za ministra za trgovino Wilburja Rossa, kandidata za ministra za delo Andrewa Puzderja in kandidata za direktorja obveščevalne agencije Cia Mika Pompea.

Branka Jurhar