fbpx

Kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije je Manfred Weber!

Foto: Tw

Na kongresu Evropske ljudske stranke (EPP) v Helsinkih so za svojega vodilnega kandidata na evropskih volitvah, ki bodo potekale prihodnje leto, izbrali Bavarca Manfreda Webra, ki ga je podprla med drugim Slovenska demokratska stranka. Politik iz vrst bavarske CSU obljublja Evropo brez jeze in strahu, temveč z optimizmom in upanjem, brez nacionalizma, temveč s solidarnostjo.

Bavarec Manfred Weber je na kongresu EPP v Helsinkih premagal svojega protikandidata, Finca Alexandra Stubba s 492 glasovi proti 127 poroča STA. Koncept vodilnih kandidatov je EU uvedla pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi nadela obraze od ljudi odtujeni evropski politiki in okrepila volilno udeležbo, tudi z obljubo o večji demokratičnosti. Vodilni kandidat naj bi namreč v primeru zmage svoje stranke na volitvah postal predsednik Evropske komisije. Sistem pa naj bi bil po mnenju nekaterih sporen, ker ni samodejnosti med izidom volitev in to funkcijo, prav tako pa takšen proces do sedaj ni pokazal rezultatov v smislu povečane volilne udeležbe.

Weber nasprotnik nelegalnih migracij
Weber, ki prihaja iz vrst bavarske CSU, je evropski poslanec že vse od leta 2004, od leta 2014 pa je tudi predsednik politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Rad izpostavi svojo regionalno identiteto, je pa v nasprotju s prevladujočo nemško politiko velik nasprotnik nelegalnih migracij, kar je tudi v skladu z njegovo domačo CSU, ki zaradi tega vprašanja večkrat prihaja v trenja s CDU Angele Merkel. Zaradi svoje načelne drže je pridobil tudi podporo treh slovenskih članic EPP: Slovenske demokratske stranke, Slovenske ljudske stranke in Nove Slovenije – krščanskih demokratov.

https://twitter.com/Franc_Bogovic/status/1060496585967181824

J. Ž.