fbpx

Kaos v Hongkongu: protesti proti zakonu o izročanju Kitajski se nadaljujejo, policija uporabila silo

Demonstranti, ki so v Hongkongu protestirali proti zakonu o izročanju Kitajski (Foto: družbena omrežja)

Protesti v Hongkongu, ki so uperjeni proti zakonu o izročanju Kitajski, se nadaljujejo. Na ulicah se je namreč ponovno zbralo več 10 tisoč demonstrantov, med katerimi so bili predvsem mladi. Zaradi izgredov je policija uporabila solzivec, na nekatere protestnike pa je tudi streljala z gumijastimi naboji. Vlada je pod hudim pritiskom preložila drugo branje zakona.

V Hongkongu se nadaljujejo protesti proti zakonu o izročanju Kitajski. Reuters poroča, da gre za največje tamkajšnje demonstracije po tem, ko je Hongkong leta 1997 postal posebno administrativno območje Kitajske, pri čimer pa je pridobil posebno avtonomijo, vključno s pravicami do neodvisnega sodstva ter svobode zbiranja in tiska.

Protestniki svarijo pred pregonom političnih nasprotnikov s strani kitajskih komunističnih oblasti
Do množičnih protestov je prišlo, ker so prebivalci Hongkonga prepričani, da bo zakon o izročanju Kitajski komunističnim oblastem v Pekingu omogočil pregon političnih nasprotnikov in kritikov oblasti. Ob tem protestniki opozarjajo na možnost neargumentiranih aretacij ter uporabe različnih metod mučenja za pridobivanje priznanj, ki so značilne za kitajski pravosodni sistem.

Policija odgovorila s silo
V okviru demonstracij so protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, oblečeni v črna oblačila, obkrožili tudi vladne urade voditeljice Hongkonga, Carrie Lam. Pri tem so naleteli na policijske enote, v katere so nekateri izmed protestnikov metali plastenke. Oborožene enote so na to odgovorile z uporabo solzivca in s streljanjem z gumijastimi naboji, zagrozile pa so tudi z ostrejšo uporabo sile, kar je povzročilo popoln kaos. Ne glede na to so bili protestniki vsaj delno uspešni. Vlada se je namreč odločila, da odloži razpravo o izvajanju osnutka zakona o izročitvi Kitajski. Kot kaže pa se bodo demonstracije ne glede na to še nadaljevale. Demonstranti namreč Lamovo še naprej pozivajo k odstopu, eden izmed protestnikov pa je povedal tudi: “Ne bomo odšli, dokler ne bodo popolnoma opustili zakona.”

M. D.