fbpx

Kaos v Indiji: Preko 300 tisoč okužb na dan, na pomoč bo priskočila tudi EU

Foto: epa

V Indiji so razmere okrog novega koronavirusa še naprej kaotične. V državi so namreč vnovič zabeležili rekordno število okužb. Ker zdravstveni sistem zaradi premajhnih kapacitet ne zmore zdraviti bolnikov, ki potrebujejo oskrbo, se je Evropska komisija odločila, da aktivira mehanizem EU na področju civilne zaščite. Unija namreč želi ustreči prošnji države na pomoč, ki je druga po številu okužb na svetu.

Že teden dni v državi beležijo preko 300 tisoč okužb na dan. Skupno so sodeč po zadnjih dostopnih podatkih zabeležili že 17.313.163 okužb in 195.123 smrti. Sunkovit porast okužb pripisujejo dvojni mutirani različici virusa, ki je še bolj nalezljiva.

“Vznemirjena sem zaradi epidemioloških razmer v Indiji. Pripravljeni smo pomagati,” je v nedeljo na Twitterju sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Komisar Janez Lenarčič, ki je pristojen za krizno upravljanje, pa je sporočil, da je bil aktiviran mehanizem na področju civilne zaščite, da se zagotovi nujno potrebna zdravila in kisik za Indijo. Po poročanju STA bodo pomoč Indiji zagotovile tudi ZDA, Kanada, Pakistan, Velika Britanija, itd.

V Indiji je v zadnjih dneh prišlo do tako velikega povečanja števila primera covidnih bolnikov, da so bile bolnišnice v prestolnici in po državi primorane v to, da so zavrnile bolnike, ko jim je zmanjkalo kisika in postelj. “Po dobrem spopadu s prvim valom virusa smo bili samozavestni, vendar ta nevihta je pretresla narod,” je nedavno zatrdil dejal indijski premier Narendra Modi v svojem radijskem nagovoru. Modijeva vlada se sooča s kritikami, ker je v začetku letošnjega leta dovolila velika verska in politična srečanja, ko so primeri okužb s covidom padli pod 10 tisoč na dan.

Foto: epa

Bolnišnice in zdravniki so se na račun prekomernega števila prihajajočih pacientov sporočili, da se niso zmožni spoprijeti z naraščajočim številom pacientov. Zunaj sikhskega templja na obrobju Delhija je bilo tako mogoče videti prizor, kjer je ulica spominjala na oddelek za nujne primere v bolnišnici. Ta je bila namreč natrpana z avtomobili, v katerih so bolniki s covidom-19 težko dihali, ko so bili priklopljeni na prenosne rezervoarje za kisik. Pred bolnišnicami pa je bilo mogoče po navedbah Reutersa videti prizore, ko so ljudje prosili za oskrbo v bolnišnici.

Foto: epa

Eden izmed zdravnikov je na televiziji povedal, da je kaotičnost vsak dan enaka, od oblasti pa naj bi bi bili deležni le zagotovil. V Delhiju, kjer covid ubije eno osebo vsake štiri minute, so se v ponedeljek odločili, da lockdown podaljšajo še za en teden. Zdravniki z Vseindijskega inštituta za medicinske vede v New Delhiju so ugotovili, da en bolnik sedaj okuži do devet ali do desetih stikov v primerjavi s štirimi lani. Obstajajo pričakovanja, da naj bi bil vrh porasta okužb dosežen maja vrh maja, navaja Indian Express s sklicevanjem na notranjo vladno oceno.

Nina Žoher