fbpx

Kar 90 odstotkov maroških migrantskih “mladoletnikov” na Švedskem je v resnici polnoletnih!

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Novo poročilo švedske nacionalne televizije je razkrilo, da je zgolj 10 odstotkov maroških mladoletnih migrantov v resnici mladoletnih. Ostali so lažnivi odrasli.

Na Švedskem se je v zadnjih sedmih letih za pridobitev azila prijavilo približno 1.800 Maročanov, ta številka je po poročanju Breitbarta po tesnejšem sodelovanju maroških in švedskih oblasti letos padla na vsega 55.

Vodja švedske mejne policije Christian Frödén je v Stockholmu pohvalil sodelovanje z maroško policijo, ki je švedskim kolegom omogočila dostop do njihove baze prstnih odtisov. “Ko odkrijemo njihovo identiteto zapustijo državo in se preselijo v druga mesta po Evropi kakršni sta Barcelona ali Pariz. Nočejo da bi policija vedela kdo so, saj jih potem lahko kaznujejo ali izženejo v Maroko.”

Preživljali bi se s preprodajo drog
Številke pa kažejo, da večina tisti, ki trdijo, da so mladoletni so v resnici odrasli. Status mladoletnika je namreč zaželen med migranti, saj nudi dodatne pravice in zaščite. Eden takih primerov je 22-letni Ali, ki je za švedsko SVT povedal, da se je lagal, da je star 16, ker so ga v to prepričali ostali migranti, ki so mu povedali, da bo na tak način lažje prišel do ugodnost, ki jih azilantom nudi Švedska. Njegov načrt se je izjalovil, ko je maroška podatkovna baza prstnih odtisov pokazala, da ni star 16 let.

“Na Švedskem ni prihodnosti. Vem da bo migracijski odbor odločil, da nimam pravice biti tu in moram zapustiti Švedsko,” je povedal Ali, ki razmišla o selitvi v Belgijo, kjer naj bi imel veze in bi se lahko preživljal s preprodajo drog.

Maroške podatkovne baze se je poleg Švedske začela posluževati tudi Francija, tam so prijeli 1.500 maroških ilegalnih migrantov, a so jih v 2018 uspeli deportirati le šest.

Ivan Šokić