fbpx

Kar 94-odstotkov Avstrijcev podpira uvedbo strogih ukrepov za preprečitev širjenja epidemije Covid-19

Prizor na dunajskem mednarodnem letališču (foto: EPA)

Avstrijci vse resneje jemljejo nevarnost epidemije Covid-19. Po zadnjih anketah naj bi kar 94 odstotkov vseh vprašanih podpiralo ukrepe, ki bi omejevali osebne svoboščine, zato da bi čim hitreje ustavili širitev okužbe s koronavirusom. V anketi, ki je potekala med 16. in 18. marcem 2020 je sodelovalo tisoč vprašanih.

Po zadnjih ugotovitvah ankete, ki jo je opravil Gallup, se 64 odstotkov vprašanih boji, da bodo za Covid-19 zboleli oni ali nekdo od njihove družine. Samo pred nekaj dnevi je ta strah delilo 44 odstotkov vprašanih.

Zgolj petini vprašanih Avstrijcev se zdi nevarnost, ki jo predstavlja Covid-19 pretirana. Pred tednom dni je bilo takega mnenja 53 odstotkov vprašanih. Zaskrbljenih zaradi možnosti okužbe je 69 odstotkov žensk in 58 odstotkov moških.

94 odstotkov pripravljenih omejitve osebnih svoboščin v času epidemije
Kar 94 odstotkov vprašanih je pripravljeno sprejeti omejitve osebnih svoboščin zato, da bi se ustavila širitev bolezni. Že vzpostavljene ukrepe jemlje resno 90 odstotkov vprašanih, ki so priznali, da so po naročilu avstrijske vlade ostali doma in po pisanju Kronen Zeitung zmanjšali število družabnih obiskov. 19 odstotkov vprašanih je celo v samoizolaciji.

91 odstotkov vprašanih naj bi si pogosteje umivalo roke, 62 odstotkov pa se jih poleg tega poslužuje tudi razkužila za roke. Samo dva odstotka vprašanih nista pripravljena sprejeti kakršnihkoli ukrepov, medtem ko je kar 95 odstotkov Avstrijcev prepričanih, da se bo trenutno izredno stanje nadaljevalo tudi v aprilu.

V Avstriji imajo trenutno 2.203 potrjenih primerov z okužbo Covid-19, 6 ljudi je zaradi bolezni umrlo, 9 pa naj bi se jih opomoglo.

Ivan Šokić